VAKO had - zoals verwacht - afgelopen zaterdag weinig problemen met SV Tynaarlo, de openingswedstrijd in de vijfde klasse D van het zaterdagvoetbal. Ja op de zaterdag, want waar SVT een jaar eerder al die overstap maakte deed VAKO dit de afgelopen zomer. Het werd uiteindelijk 6-0 op Sportveld De Fiellietraz Goethart. Een stand waarmee beide teams - in trainerstaal - verder mee kunnen. Trainer Cor Meijer van VAKO omdat het uiteindelijk toch nog meer werd dan de 3-0 die een lange tijd op het scorebord in Vries stond en Roelof Rutgers van SVT omdat de gevreesde dubbele cijfers uitbleven.

Daarnaast was het voetbal deze zaterdag ook wat bijzaak, want spelers, besturen en vooral supporters vierden vooral dat ze weer los konden vanwege de versoepeling in de corona maatregelen in het algemeen en het feit dat deze derby sinds 17 jaar weer eens op het officiële KNVB programma stond. Het was een vol huis in Vries waar VAKO goed uitpakte met een heuse voorwedstrijd van de jongste jeugd van Vries en Tynaarlo, de VAKO mascotte zich weer eens in het berenpak had gehesen, een grote verloting en een groot terras met live muziek van Marco Doldersum die direct na afloop van de wedstrijd de stemming er al goed inkreeg.

Vries en Tynaarlo gezamenlijk aan het bier en het feest deze zaterdagmiddag in september. Het leek wel een derde dinsdag in oktober in cafe De Vliegh te Zuidlaren… Tynaarlo had de traditie met ludieke acties de nacht ervoor in ere gehouden met groen-witte doelpalen en groen-witte feestversieringen rondom het veld en de kantine.

Gevoetbald werd er uiteraard wel en daarin bleek VAKO veel te sterk voor de nabije buur. RTV Drenthe sprak van een 'brave burenruzie' in Vries. Die hoopten natuurlijk weer op een kijkcijferhit zoals toendertijd SVZ tegen VAKO, maar een strijd zou het nimmer worden in Vries op De Fielliettaz. Daarvoor was VAKO simpelweg te sterk voor SVT, op alle fronten te veel kwaliteitsverschil. Dat bleek in de eerste helft met name op de linkerflank van VAKO waar Melvin Nuwolt een heerlijke middag beleefde. Nuwolt had in Patrick Steenbergen zijn perfecte aanvoer gevonden, want de lepe Steenbergen wist keer op keer met een slimme pass tussendoor rechtsback Peter van der Vossen te verrassen waarna Nuwolt de arme Van der Vossen 45 minuten lang zijn hielen liet zien. Dat gebeurde vanaf minuut 2 waarin de voorzet van Nuwolt op de lat belandde. De tweede keer verprutste Nuwolt de kans door een foute keuze oog-in-oog met SVT doelman Thijs Noorman, maar de derde keer was het wel raak. Wederom Steenbergen met de pass, Nuwolt buitenom, Van der  Vossen weer het bos in en te laat met de sliding op Nuwolt. Strafschop zo besloot arbiter Lars den Enting. Aanvoerder Tim van Huffelen schoot gretig de VAKO-nul van het bord af: 1-0. Even later gaf Nuwolt ook de assist voor de 2-0, Emmanuel Manzeza tikte van dichtbij binnen. Dit werd ook de ruststand. SV Tynaarlo kreeg overigens ook mogelijkheden tot scoren. De kopbal van Bart Lammers was nog niet echt een grote kans, maar de vrije schotpoging van Mike Koops was dat wel. Hij schoot jammerlijk over het doel van VAKO-goalie Rofl van Wijk. 

 
Na rust was het lang zoeken bij VAKO dat niet meer het niveau van voor de thee aantikte. Dat was zeker ook de verdienste van Rutgers die erin slaagde zijn mannen met name Van Huffelen en Steenbergen te neutraliseren. Wel gaf uiteindelijk de klasse van Steenbergen hier doorslag. Hij maakte de derde van VAKO, vanaf rechts krullend de linkerhoek in. Het leek vervolgens lang 3-0 te blijven, een einduitslag waarmee SVT in polonaise huiswaarts zou keren. Dat was echter VAKO's eer te na. Steenbergen werkte in de slotfase verder aan zijn eigen productie (twee goals, voorbereid door Jelmer Polman en David Koops) en Van Huffelen (voorbereiding Steenbergen) met zijn tweede van de dag (voorbereiding Steenbergen). bepaalden de eindstand op een ook voor VAKO draaglijke 6-0.  
 
Typerend voor het verschil in kwaliteit waren ook de wissels. VAKO kon daadwerkelijk wisselen om beter te worden met het inbrengen van Koops (voor Jasper Eizinga, die zich tot een onbetwiste basisspeler heeft ontwikkeld in de voorbereiding), Stefan Hondeveld (voor Roy de Bruin) en vooral de komst van de youngsters Milan Gorter en Luuk Drenth (A-junioren waar VAKO nog veel plezier aan gaat beleven, voor  Manzeza en Nuwolt). SVT werd er met het inbrengen van haar wissels daarentegen juist niet beter op.
 
Precies dat gaf ook het verschil aan tussen VAKO en SVT, waar de één volop voor kampioenschap en promotie zal gaan, zal de ander een moeizamer seizoen tegemoet gaan met meer nederlagen en ongetwijfeld nog personele problemen.
 
Zaterdag aanstaande speelt VAKO uit bij Blauw Geel '15 in Groningen waar het als koploper in 5D zal starten.
 
Zie hier de samenvatting van RTV Drenthe Onze Club. Foto's zijn van onze huisfotograaf Bertel Tuitman, later meer.