Vooraf jezelf kansloos achten is normaal meer iets voor kleineren van geest. Vandaag bleek dat voor JO15-1 uit tegen Be Quick helaas wel realistisch. Onze mannen betraden de Esserberg met aangepaste formatie. Keepers Milan Hoogakker (afwezig) en Jonathan N’yudi (geschorst, een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen). Karsten aan de voet te geblesseerd om te voetballen, dus op goal. Youngsters Julius Zijlstra en Nick Baalmans geleend van JO13. Meteen vanaf de aftrap werd Be Quick levensgevaarlijk, maar bleek ook dat Karsten als goalie meer dan zijn mannetje staat. Helaas had hij op een vrije trap die Messiaans in de winkelhaak verdween, geen antwoord.

Zelfs een illustere voorganger in (apen)bloedvorm, Alwin Dijkstra (helaas gestopt), zou hier ook geen antwoord op hebben gehad. Waar zijn vader Rudolf trouwens vandaag ook geen getuige van had kunnen zijn, omdat hij naar eigen zeggen bij JO19 moest vlaggen in een Muntendams weiland. Voetballers uit Muntendam zijn doorgaans al pittige types, dus we durven er bijna niet aan te denken wat voor effect een wild vlaggende Rudolf gehad heeft op de Muntendamse koeien. Het beeld van een in een weiland vlaggende Rudolf was maar moeilijk van het denkbeeldige netvlies te krijgen. Gelukkig konden we om dat beeld af te wenden kijken naar een nuchter vlaggende Bas Baalmans, langs de lijn op de Esserberg. Die op zijn beurt wél getuige was van een uitstekend spelende zoon Nick. Wat niet mocht baten in een elftal dat vandaag echt een maatje te klein was. Ruststand 5-0.

Dat zag ook opa Jan, van doelman Karsten. Hem maak je de pis niet lauw, bestelde gewoon een balletje gehakt in de rust. Hij had ook de volledige 15 minuten pauze nodig om die weg te werken. Het vorkje was een maatje te klein.

De tweede helft, op het ondanks het kunstgras fraaie hoofdveld van Be Quick. De mannen van VAKO richtten zicht enigszins op. Bij vlagen werd er redelijk gecombineerd. Maar helaas niks gecreëerd, zoals dat dan heet. Het bleef eigenlijk bij één kans van Nanne-Jan in de eerste helft. Maar Onze jongens verdedigden met kunst- en vliegwerk en uitblinkende Karsten keerde weer een dozijn aan schoten van Wit-zwarten. Het duurde dus wel even voor de onvermijdelijke 6-0 viel. Daarna was het ook wel over en mochten de gastheren uitlopen naar 9-0. Aan de keeper van Be quick was het daarna nog de eer om vlak voor tijd een penalty om te zetten in de 10-0.

Hadden we deze jongens niet in deze promotieklasse moeten laten starten? Misschien niet. Sommigen zeggen dat ze in de tweede klasse hadden moeten beginnen. Anderen zeggen weer dat VAKO juist vaak te voorzichtig is. Zeg het maar. Achteraf is het makkelijk praten. En een koe in de kont kijken. Is Rudolf Dijkstra overigens alweer in Vries gesignaleerd?

Een beetje gelaten vertrokken we van de parkeerplaats. Het duurde wel even voor we er weg waren. De parkeerplaats op de Esserberg is namelijk een maatje te klein.