Op 1 december 1919 precies om 10.23 uur doorklieft het vrachtschip de Kerwood de golven ten noorden van Terschelling als het op een nog niet geveegde mijn stuit. De ontploffing die volgt doet het schip in tweeën breken. De bemanningsleden van de Kerwood gaan, onder leiding van kapitein Abernathy, bibberend van de kou en de schrik in de reddingssloep. De sloep heeft grote moeite met de korte, hoge golven, maar blijft drijven en allen worden, ondanks de koude,  gered en overleven.

In 1966 schrijft Cowboy Gerard samen met zijn Matadors het nummer: “De geschiedenis herhaalt zich”.

1 december 2019. Bibberend van de kou, staan om precies 10.23 uur 25 (bemannings)leden van de VAKO businessclub te wachten in Eelde bij de Golferij om daar een golfclinic te ondergaan. Zij zullen, vooral bij het putten, grote moeite hebben met het korte en ook met het hoge gras. Hier geen mijnen, maar wel een onafgebroken spervuur van golfballen. Niettemin zullen (spoiler-alert) ook deze 25 helden overleven, ondanks de koude, en ongehavend enkele uren later de veilige haven van De Fielliettaz Goethart bereiken. . Toeval? Niet volgens Cowboy Gerard.

 De bedoeling is een Golfclinic ‘Zwarte Pieten’ style, maar alleen Dhr. Tamminga durft het risico aan om als Zwarte Piet verkleed, acte de presence te geven. Geschminkt is hij niet, maar een ieder complimenteert hem desondanks met zijn kledingkeuze. Het doet wat denken aan die scene in de film Bridget Jones, waarin actrice Renee Zelweger in een bunniepakje voor het eerst op het gekostumeerde (schoon)familiefeest haar opwachting maakt, terwijl, is haar constatering, het feest niet gekostumeerd blijkt te zijn. Respect!

De twee golfcliniclowns die de (voornamelijk) oud-voetballers van VAKO het edele golfspel toelichten zijn overigens ook niet geschminkt, hetgeen een licht gevoel van teleurstelling oproept. Als Tamminga de moeite neemt zich mooi te maken, zouden deze PGA poloshirt-dragers dan niet ook…..?

20191201 bc golf 04

We krijgen onderricht in de golfsport. Ondertussen blijft een oud-VAKO voorzitter iets roepen over kwal en kleine bal. Enkele nice-to-know golf-feitjes; De balletjes worden nooit in satésaus geserveerd. Ze hebben wel een nummer. Dit nummer geeft de handicap van de speler aan. Geef je balletje dus niet aan een ander! In een holle variant worden dezelfde balletjes bij de Lotto gebruikt. Het gras op de ‘Green” wordt ook aan de onderkant (de wortels) gemaaid. 4 weken later noemt men het de ‘Brown”. Er zijn verschillende stokken, voor verschillende posities op de baan. De meeste stokken hebben onderaan een knik. Dit komt omdat ze altijd wel een keer een knauw krijgen van de achterklep van de auto waar ze uit komen.  Vanwege de nieuwe PFAS normen (er mag geen grond meer verplaatst worden in Nederland, dus het grondverzet ligt bijkans stil) is het verplicht de bal op een zgn “tee’ te plaatsen, zodat de grond niet wordt verplaatst bij een misslag. De eerder gememoreerde oud-voorzitter zag niettemin kans zo’n 3 kuub zwarte grond een meter of dertig te verplaatsen. Fijn is het dat de gemeente Tynaarlo niet aan handhaving doet. Vaak is dit lastig voor VAKO, maar soms zoals nu of bij het parkeerbeleid een zegen. Er wordt veel informatie verstrekt, maar de essentie is dat Golf een outdoor balsport is, en dat er spelregels zijn.

20191201 bc golf 02 crop

De groep wordt in tweeën gesplitst, net als de Kerwood na de aanvaring met de mijn. De groep die de grootste intelligentie wordt toegedicht, gaat beginnen op de driving range, en de anderen gaan eerst putten. Schrijver dezes is bij de eerste groep ingedeeld.

Deze groep excelleert op de driving range zodanig dat, nadat twee maal de staart van de voorbijvliegende traumaheli is geraakt, de toren op vliegveld Eelde het luchtruim sluit. Daarna mochten we putten.

Putten is nog saaier dan het dorp op de Veluwe met dezelfde naam. En dan niet alleen op zondag. Harrejasses. Dan is zelfs een seizoenkaart van FC Groningen leuk. Snel afronden en naar Vries voor de lunch.

20191201 bc golf 03 500

Die was prima verzorgd door het Wapen van Vries. Kopje golfsoep, tomaat of mosterd, broodje kroket, en een broodje ham/kaas. Prima, en voldaan togen de aanwezigen naar de zijlijn voor de wedstrijd van het vlaggenschip van VAKO, of huiswaarts.

Met dank aan VAKO, de Golferij (serieus; prima voor elkaar!), de deelnemers, het Wapen van Vries, en een welgemeende felicitatie aan de winnaars van de diverse prijzen.

De sponsorcommissie