Hoewel in Assen gevestigd, is de link met Vries en VAKO altijd behouden gebleven. Er zijn bovendien opvallende parallellen, zowel de trouwe co-sponsor als de voetbalclub bouwen nadrukkelijk voor de toekomst.

‘Op zoek naar een baan in de techniek? Schrijf je bij ons in!’ De oproep staat prominent op de openingspagina van de website van AMD Advies – Montage en Detachering. Vakbekwaam technisch personeel kunnen ze er namelijk altijd gebruiken. En als het niet vanzelf komt, dan leiden ze het wel op. Sterker nog, ze hebben er aardigheid in jonge jongens en meiden met twee rechter handen verder te brengen. “Bij veel bedrijven ligt de nadruk teveel op het nu, het werk dat af moet. Wij hebben de blik ook verder vooruit en leiden onze medewerkers nadrukkelijk op voor de toekomst. Want hun toekomst is onze toekomst.” Het enthousiasme spat er vanaf bij Dick Habing, oprichter en mede-eigenaar van AMD Advies – Montage en Detachering, want hij meent het. “We hebben nu zes jongens in opleiding. Ze gaan elke dag mee met hun ervaren collega’s en leren door samen te werken. Daarnaast doen we veel interne opleidingen zoals lastechniek”.

 AMD is ontstaan in 2008. Daarvoor had Dick ruim dertig jaar bij een installatiebedrijf gewerkt, maar toen werd de drive te groot en begon hij samen met een compagnon voor zichzelf. De wens was het kleinschalig te houden maar de groei was onstuimig. “Het waren economisch lastige tijden. Veel bedrijven lieten vooral ouder personeel afvloeien maar bleven vervolgens met het werk zitten. Dat leverde ons behalve kansen op werk ook goede medewerkers op.”

AMD Montageteam voert in (deel)projecten uit conform eisen en wensen van de opdrachtgever. Het gaat hierbij vooral grotere projecten zoals het plaatsen van vele honderden cv’s, warmtepompen en zonnepanelen bij industriële nieuwbouw maar ook bij grootschalige bouw van huizen en appartementen. AMD levert dan installateurs maar ook lassers en montage-specialisten. “Tachtig procent van onze klussen gebeuren in de noordelijke provincies. Maar we werken ook voor de KLM waar we de technische ruimtes up-to-date houden en op de eilanden waar we appartement en hotels in onderaanneming van andere installateurs onderhouden of verbouwen.” In de loop van de jaren is het bedrijf uitgegroeid van een installatiebedrijf tot een klein conglomeraat van bedrijven. Zo levert AMD Advies projectkennis voor installatietechniek, utiliteit, woningbouw en industrie, verricht AMD Service, Onderhoud en Storingsdienst onderhoudswerkzaamheden, en wil een bedrijf slechts één of enkele extra krachten tijdelijk inhuren dan kan dat via AMD Advies en Detachering. Sinds een jaar doet het bovendien onder de naam Subliem Payroll de complete personeels- en salarisadministratie van zowel grote organisaties als eenmanszaken.

habing benny ronny 1000

Benny (links) en Ronny Habing bij het bedrijfspand aan de Portugallaan in Assen.

Tot 2010 was AMD gevestigd in Groningen en daarna twee jaar in Tynaarlo. En toen ook dat te klein werd verhuisde in 2012 het naar Assen waar het sindsdien zit. Zelf heeft Dick lange tijd in Vries gewoond en een van zijn twee zoons die in het bedrijf betrokken zijn, woont er nog. De link met VAKO loopt voornamelijk via Benny, hoofd project en planning bij AMD. Benny heeft lang bij VAKO gevoetbald, eerst onder Allard Bouw en ook onder onze huidige trainer Cor Meijer. “Ik kom er graag, heb er veel vrienden, voel me er thuis. Misschien kom ik er ook wel weer een balletje trappen, de zaterdag ligt mij wel. Ik was een verdediger. schroomde het duel niet. Past goed bij mensen die in de installatie zitten. Initiatief nemen, niet bang zijn dingen te doen. Dat brengen we hier dagelijks in de praktijk.”

Ronny, woonachtig in Vries, is verantwoordelijk voor de gehele administratie. In het verleden is Ronny ook actief geweest bij VAKO en tegenwoordig komt hij er graag om een balletje te trappen met zijn twee zoons.

Met gepaste trots kijkt Dick naar het mooie bedrijfspand, vertelt over de meer dan 50 auto’s die ze inmiddels dagelijks op de weg hebben. Maar nog blijer wordt hij van het feit dat zijn bedrijf gewoon bestaansrecht heeft. 117 man hebben ze inmiddels in dienst, allemaal werken ze met de nieuwste gereedschappen, zijn goed opgeleid en leveren kwaliteit. “Wij bouwen voor de toekomst, maar volgens mij had ik dat al gezegd.”  

Edmond Varwijk