Al een heel jaar vergaderen terwijl er nauwelijks een bal rolt. Gelukkig was er genoeg te bespreken, al zal niet alles dit verslag halen. Behalve dat er veel nog niet concreet genoeg is om te delen, werd er deze vergadering vooral heel vrij gesproken over zaken die nog niet op de bestuurstafel liggen maar die best wel eens aan bod mogen komen. Al was het maar omdat bestuurders ook maar mensen zijn en het nieuws dat er in elk geval geen regiocup komt en de seniorenteams dus vermoedelijk helemaal niet meer gaan voetballen dit seizoen, ons raakt.

Voorzitter Stef, lid van de commissie die de SJO met de voetbaltak van SV Tynaarlo vorm geeft, doet uitgebreid verslag van de besprekingen. Er ligt inmiddels een advies bij beide besturen op tafel. De titel van de conceptnotitie voor de samenwerking luidt “Waarom moeilijk doen als het samen kan”, en dat wordt volledig waargemaakt. Belangrijke onderdelen zijn al gecommuniceerd en gedeeld met de eigen achterban zoals dat de jongste jeugd in het eigen dorp blijft trainen en pas oudere jeugd wordt gemixt. Voorlopig spelen de teams ook in de  tenues van de vereniging waar de wedstrijd is. Ook een naam voor de SJO komt later al gaan er al mooie kanshebbers over tafel. De SJO heeft wel een eigen bestuur en de posities van voorzitter, secretaris en penningmeester moeten worden ingevuld.

Penningmeester Dennis heeft dit keer de financiën minder aandacht gegeven en is meer bezig geweest met de doorstart van de kantine, het personeel en eventuele aanpassingen nu het op de zaterdag drukker gaat worden. Het contract met bierleverancier Heineken is getekend en heeft een paar mooi extraatjes opgeleverd waaronder een 0.0-bord aan het hoofdveld. Het hangt maximaal ver van het digitale scorebord om niet tot verwarring te leiden.

De plannen voor VAKO 90+1 worden steeds concreter. De aanvraag voor de vergunning is gedaan en zal hangende de corona-situatie vermoedelijk ook wel verleend worden. Op de vrijdag is er een pubquiz, zaterdag zeskamp waarbij ook teams van andere sportverenigingen kunnen deelnemen, ‘s avonds een foodplein en live muziek en op zondag een receptie en reünie. De adressenlijsten worden momenteel geüpdate zodat we met heel de VAKO-familie bij elkaar kunnen zijn. Zodra het programma definitief is zal het breder worden gecommuniceerd en zullen ook de vrijwilligers worden gezocht om bij de vele activiteiten te helpen.

Deze week is er een online (moet dat nog gezegd?) overleg geweest met teamwearleverancier Deventrade en onze nieuwe kledingleverancier Ruchti om te kijken naar de nieuwe teamkleding. De huidige Atletico-lijn van Hummel stopt en veel maten zijn al niet meer beschikbaar.  Bestuurslid Ruben toont de mogelijkheden van de limited en unlimited series shirts. Een eerste keuze wordt gemaakt en de nieuwe snit en frisse kleuren maken vele bestuursleden enthousiast. VAKO wordt een frisse 90-plusser!

Verder worden de ontwikkelingen bij de senioren besproken. Ook is met de JO19-spelers gesproken en gekeken wat hun plannen zijn voor komend seizoen. Binnenkort trainen zij twee keer onder leiding van selectietrainer Cor Meijer om alvast kennis te maken. Bestuurslid Edmond heeft deelgenomen aan een online sessie van SportDrenthe in samenwerking met OldStars over sport voor ouderen. In het geval van VAKO zou het dan Walking Footbal betreffen, een aangepaste voetbalvorm om te blijven voetballen ook wanneer het lichaam geen grote inspanning of contactsport meer toestaat. Het zou mooi zijn dit in Vries van de grond te krijgen maar een ‘trekker’ die zich hier hard voor wil maken is er zo niet. Helaas vaker een probleem dat ons parten speelt.

De indeling bij de jeugdteams voor komend seizoen is nu een activiteit van de Technische Commissies van VAKO en SV Tynaarlo. Er zijn kennismaking- en ontmoetingstrainingen gepland voor de jongere teams. Mike Baalmans en Harold Darwinkel hebben daar de leiding en dat loopt goed. Afstemming trainers en leiders loopt ook. Enkele trainers zijn ook al bekend maar een nieuwe trainer voor de JO19 moet nog wel worden gevonden. Om meer jeugd voor het trainerschap te interesseren zou mogelijk de vergoeding omhoog moeten. Training geven moet toch net zo goed renderen als vakkenvullen bij de supermarkt en andere populaire baantjes bij de jeugd.

Edmond heeft met Nilaajan Nagulan van NTT Football de activiteiten die deze onafhankelijke sportschool hier heeft ontplooit geëvalueerd en de samenwerking besproken. Beide partijen zijn positief en de wens is uitgesproken na de zomervakantie door te gaan. Mogelijk volgt er ook nog enige activiteit in de zomervakantie.

Buiten kleurt de lucht donker en komt inmiddels de regen weer met bakken uit de lucht. Op het stiekem geopende tweede scherm zie ik hoe in Enschede mijn club een strafschop wordt ontnomen door een VAR die de regels niet kent. Kortom het ideale moment voor twee klassieke VAKO-bestuurthema’s, dé velden en hét gebouw.

Ondanks een jaar van nauwelijks belasting is het hoofdveld niet echt goed en beide doelmonden onveranderd onvoldoende. Inzaaien zoals de gemeente telkens doet werkt overduidelijk niet en Patrick Steenbergen stelt voor graszoden van het D-veld of van echt sportgras te leggen. Het zal worden overlegd met de MO-ploeg en gemeente.

VAKO heeft een brandbrief gestuurd aan de gemeente over de blijvende lekkages en enkele andere structurele gebreken aan het clubgebouw. Er was om een gesprek met de verantwoordelijke wethouder én de burgemeester gevraagd, het werd uiteindelijk een gesprek van huidig en oud-voorzitters Stef en Koos met de wethouder en een verantwoordelijke ambtenaar. Voor de bekende mankementen komt de gemeente met nieuwe maatregelen.

Edmond Varwijk