Beste leden en/of ouders van leden van vv VAKO en sv Tynaarlo (afd. voetbal).

In maart hebben we jullie geïnformeerd over de start van de gezamenlijke commissie, die in opdracht van de besturen van VAKO en SVT de volgende stap in samenwerking bij de jeugd onderzoekt. We hebben toen beloofd jullie te informeren over de voortgang. We zijn als commissie blij dat we nu zover zijn dat we een concreet resultaat kunnen melden: we geven het advies aan beide besturen om volgend seizoen te starten met een SJO (Samenwerking Jeugdopleiding).

Wat is een SJO ook alweer?
Een SJO is een samenwerkingsverband waarin de jeugd van beide verenigingen samengevoegd wordt. Jeugdleden blijven lid van hun eigen vereniging en stromen na de jeugd door naar de senioren van hun eigen vereniging. Een SJO wordt aangegaan voor een periode van 3 jaar en wordt verlengd zolang beide verenigingen daartoe besluiten.

Hoe ziet de SJO er globaal uit?
De commissie heeft in concept een voorstel uitgewerkt, waarover uiteraard nog een besluit moet worden genomen. Hier volgen alvast een paar onderdelen uit het advies dat aan de beide besturen wordt gegeven:

  • De SJO krijgt een eigen bestuur, met leden uit beide verenigingen. Dit bestuur heeft zelf geen bestuursbevoegdheden, maar stuurt de SJO-organisatie aan en beheert het budget dat uit beide verenigingen aan de SJO ter beschikking wordt gesteld. De beide besturen van VAKO en SVT blijven eindverantwoordelijk.
  • We voegen de jeugd op alle leeftijdsniveaus samen. Dit geldt voor zowel de jongens- als de meidenteams.
  • Contributie en kledingfonds worden gelijkgetrokken (er zat al weinig verschil in)
  • Wedstrijden en trainingen vinden een half seizoen in Tynaarlo plaats en een half seizoen in Vries. Daarop kunnen uit praktische overwegingen uitzonderingen worden gemaakt. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de samenstelling van de teams en de bezetting van beide sportparken. Voor de jongste jeugd zouden we graag bekijken we of we begeleiding van vervoer met vrijwilligers kunnen organiseren, om vooral in de aanloopfase ouders te ontlasten. Dit is slechts nog een idee, waarvan we de haalbaarheid nog niet kunnen aangeven. Voor de groepen die nog niet in een competitie uitkomen (kabouters/mini’s, eventueel JO-7) stellen we voor om hen gewoon in hun eigen dorp te laten trainen/spelen.
  • Voorlopig blijven de huidige tenues nog in gebruik (tenues van SVT wanneer in Tynaarlo wordt gevoetbald, tenues van VAKO wanneer in Vries wordt gespeeld). Zodra we een nieuw tenue hebben gekozen, wordt aan beide besturen een investeringsvoorstel gedaan voor nieuwe tenues. We verwachten dit niet eerder dan in het tweede of derde SJO-seizoen. Ook voor de uiteindelijke naam van de SJO nemen we de tijd.
  • Trainers, leiders en commissies worden zoveel mogelijk uit beide verenigingen geworven.
  • Van ouders verwachten we een kleine vrijwilligersinspanning in bijvoorbeeld een kantinedienst.
  • De teamindeling voor volgend seizoen wordt met zorgvuldigheid uitgevoerd. Het technisch kader van beide verenigingen zet zich in om met alle informatie die er is teams in te delen zodat spelplezier, sociale contacten en ambitie van spelers optimaal worden ingevuld.

Hoe gaat het verder?
De komende weken zullen beide besturen over het advies van de commissie besluiten. Als daarover een positief besluit valt, vragen we daarna aan de leden in een Bijzondere Ledenvergadering om draagvlak. Als alle lichten op groen staan, sturen we uiterlijk 1 juni de samenwerkingsovereenkomst van de SJO naar de KNVB.

Vragen of opmerkingen?
We kunnen ons goed voorstellen dat er vragen of tips/tops leven onder onze leden. U kunt uw vragen/opmerkingen stellen aan Stef Drenth (VAKO) en Henk Westerhof (SVT).

Stef Drenth    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.     06-48131160   
Henk Westerhof       Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.    06-51151545  


Met sportieve groet,

Commissie samenwerking jeugd VAKO/SVT