VAKO bereikte het trieste en onverwachte bericht dat Harm Bonder vrijdag 20 augustus vredig is overleden.

Harm was in hart en nieren een VAKO man. Jarenlang speler van VAKO 1 op de zondagmiddag en na zijn actieve voetbalcarriere elftalleider geworden van dat zelfde eerste elftal. Hier was hij jarenlang de helpende hand van trainers als Egbert Emmens, Klaas Schut en Ger van Gelder. 

Harm was een leider zoals een leider moet zijn. Zaakjes goed op orde, voetbaltactisch liet hij het meeste aan de trainers over en het belangrijkste: Harm stond middenin de goep. Een derde helft was belangrijk in zijn ogen en sfeerbepalend en Harm zorgde ervoor dat jong en oud aan de tafel zaten. Typerend voor hem was ook dat hij er  voor zorgde dat de jeugdige spelers met regelmaat even ‘vrijgehouden werden van een rondje geven’, want “jullie studenten hebben al niet zoveel te makken en die ollegies kunnen dat wel missen”, aldus Harm. Het zogenaamde ‘lappen’ was toen nog niet ingeburgerd bij VAKO.

Ook na het stoppen als leider bleef Harm een veel en graag geziene gast op de zondagmiddag bij VAKO. Elke thuiswedstrijd langs de lijn en in de rust van de wedstrijd standaard even aan de ronde tafel bij Job en Tineke met een heldere borrel. Quality time voor Harm. En als oud-bouwvakker was Harm uiteraard een gouden kracht voor de MO-ploeg die elke donderdagochtend er voor zorgt dat het sportveld in Vries er piekfijn bij ligt.

Harm leverde vorig jaar mei nog een prachtige bijdrage aan ‘het verhaal achter de foto’ in het kader van VAKO 90 jaar. Zie https://vakovoetbal.nl/nieuws/851-90-jaar-vako-voetbal-het-verhaal-achter-de-foto-met-harm-bonder . Harm is 78 jaar geworden.

We wensen zijn vrouw Inge, zijn kinderen en familie veel sterkte toe de komende tijd.

Namens heel VAKO, het bestuur

Op de foto's staat Harm als onderdeel van de MO ploeg (5e van links) en in de dug-out in de jaren 80 als leider van VAKO 1 (2e van rechts).

image1 image0 3