Eelde - De aanloop naar de uitwedstrijd tegen Actief voor VAKO was een hectische. Buurman en partner SV Tynaarlo had een besmetting in de gelederen, besloot tot een algeheel voetbalverbod voor al haar leden en dat had weer consequenties voor de teams van VAKO als gevolg van de samenwerking tussen beide buurtverenigingen. Veel vragen en zorgen, ook vanuit Eelde, richting bestuur en staf van VAKO. En toen kreeg VAKO-trainer Cor Meijer tot overmaat van ramp ook nog klachten richting de wedstrijd Actief - VAKO. Dus die werd door de Vriezer club geheel conform KNVB-protocol thuis gelaten en aangezien er verder geen klachten waren met de rest van de selectie op naar Eelde. Daar bij Actief hadden ze overigens hele andere zorgen dan Corona, namelijk legionella. Dus niet douchen en direct na de wedstrijd terug naar Vries was het devies voor VAKO. 

VAKO had in verband met de afwezigheid van trainer Meijer het duo Willem Heeling - Hendrik van Bergen weer eens opgetuigd voor deze klus, in het verleden al vaker succesvol. Thomas Meijering was geschorst na zijn rode kaart tegen ZNC een week eerder en verder ontbrak Rob Liewes en namen Stefan Hondeveld, Emmanuel Manzeza, Jasper Eizinga en Rolf van Wijk namen plaats op de bank. Verder een kil en verlaten sportpark dus in Eelde met slechts een paar bestuursleden van de thuisploeg (die soms wat druk waren met het wegsturen van een paar kwajongens), eentje van de bezoekende club, een KNVB-rapporteur die vijf kantjes volschreef over arbiter Pasveer uit Sneek, een verslaggever van de Oostermoer-Noordenveld en een fotograaf en dat was het wel zo'n beetje. 

'De thuisblijvers kregen gelijk' is een term die deze zondag niet op zijn plaats is maar zo was het wel, want de zoveelste edtie tussen Actief en VAKO was niet één van de spraakmakendste. De eerste helft volledig in balans tussen beide teams met spaarzame kansjes aan beide kanten. Actief via De Blok (over het doel van VAKO-goalie Johan Homan) en VAKO met twee volleys van Patrick Steenbergen en Bjorn Toornen en daarmee was de koek wel op voor rust.

Na rust drong de thuisploeg meer en meer aan en had VAKO het lastig om met name naar voren nog wat te creëeren. Een remise leek langzaamaan het hoogst haalbare voor de ploeg uit Vries. Het kroop nog door het oog van de naald toen Homan Actief-aanvaller Imelman vloerde in de eigen zestien en scheidsrechter Pasveer zijn matige optreden van deze middag bevestigde door dit weg te wuiven, maar even later ging het toch alsnog mis.

Ennio Jansen, verdediger bij Actief, ongeveer 2,50 meter groot kreeg van VAKO alle tijd en ruimte om een corner kansloos en snoeihard achter de arme Homan te koppen. Het leek of langnek vandaag uit de Efteling was weggeslopen om acte de presence te geven in de Eelder verdediging. Jansen imponeerde namelijk niet alleen met zijn kopgoal maar ook door ruim negentig minuten lang de uittrappen van Homan en zijn maten van achteruit met gemak eem metertje of dertig terug te koppen naar de helft van VAKO... Dan kan je als technische staf wel een opzet hebben om die 'tweede bal'  te veroveren, maar dat is dan simpelweg geen optie. 

Na de 1-0 had VAKO niet veel meer in de melk te brokkelen en was het meer aan Actief te danken dat het spannend bleef in dit spookduel. Jorna, Imelman en De Blok verzuimden de beslissende 2-0 te maken waardoor met name de slotfase nog even interessant werd. Het mooie van een leeg sportpark is dat je dan de stress, geschreeuw en gedoe over van alles en nog wat van de Actief bank met trainer Slijfer & Co goed meekrijgt, want daar ging het nog even stevig tekeer. Echter zonder zorgen, want Martin Mojet van VAKO had vandaag niet zijn dag (zoals meerderen bij VAKO) en kwam net tekort om nog een gelijkmaker aan te kunnen tekenen. Het puntje zou ook teveel van het goede zijn want de thuisploeg maakte deze middag - zonder zelf brijant te voetballen - net even meer aanspraak op de drie punten.

VAKO mag volgende week op jacht naar de tweede zege van het seizoen, thuis tegen TLC uit Leek.

VAKO: Homan; Zwiggelaar (Hondeveld), De Bruin, Wollerich, Dekker; Van Huffelen, Van der Plas, Steenbergen; Tooren (Emmanuel Manzeza), Andre Manzeza, Mojet.

Samenvatting van de wedstrijd vindt u hier: https://youtu.be/PMhTM5wM7UI