Zeijen - Het mocht niet een ouderwetse VAKO tegen SVZ worden zoals we die de laatste jaren hebben gezien, vanwege alle Corono maatregelen die getroffen waren, maar toch veel ingredienten aanwezig die herkenbaar waren. Zoals veel publiek, ook uit Vries, grote groepen fietsers, aangetrokken door het mooie nazomerweer op de Asserstraat tussen Vries en Zeijen. Een uitgebreid corona proof terras voor de MFA in Zeijen, voor de aftrap nog een portie vuurwerk en daarna nog een partij voetbal die niet altijd even goed was, maar wel spannend. Zoals het hoort bij een derby. Alleen RTV Drenthe miste zeg maar.

VAKO was toch wel enigszins bedeesd afgereisd naar Zeijen, want de ploeg van trainer Max Huisinga was het vorige voetbalseizoen al goed op dreef met een imposante eindsprint waarvan niemand zal weten waar die eindigde omdat het virus al het amateurvoetbal deed stoppen. En nu kreeg SVZ met onder meer Evan Sturing erbij ongeveer twintig doelpunten in de schoot geworpen. Met Sturing had SVZ de zoveelste 'aankoop' binnen, want in het eerste van SVZ zijn de spelers die op loop- cq fietsafstand van sportpark Zeijen wonen op een paar vingers te tellen. Een bont gezelschap uit Zeijen en Assen en omstreken heeft elkaar helemaal gevonden in het Drentse brinkdorp en rijgt de successen aaneen de laatste jaren.

VAKO daarentegen werd misschien wel gered door datzelfde virus waardoor het ook nu derde klasse speelt. Maar de wereld in Vries is ook niet meer dezelfde dan het vorige seizoen. Een nieuwe trainer , Cor Meijer, en een aantal nieuwe spelers zorgden ook in Vries voor nieuw fris elan. Meijer heeft de voorbereiding goed gebruikt om een team neer te zetten zoals hij zelf zegt 'dat misschien moeilijk tot scoren en dus winnen kan komen, maar waar het ook heel moeilijk van winnen is'. 

En dat bleek zondag. VAKO, met Johan Homan in de goal en Bjorn Tooren als toch wel verrassende rechtsbuiten, overleefde de eerste helft waarin de gastheren sterker waren. Ook kansen kregen, want SVZ vleugelspits Brian Weersing dook al na een paar minuten vrij op voor VAKO-goalie Homan maar hij schoot wild en te driest over. Aan de andere kant overigens ook een kans via Andre Manzeza, eveneens over. VAKO haalde de rust zonder kleerscheuren, maar daar had trainer Meijer wel een wissel voor nodig. Al na twintig minuten greep de Harenaar verstandig in door de niet fitte linksback Egar Dekker te verlossen en naar de kant te halen om Dekkers maatje Rob Liewes in te brengen.

Liewes kwam daarmee op een voor hem vreemde verdedigende positie maar daar handhaafde Liewes zich prima deze middag. Dat deed Thomas Meijering overigens ook in diezelfde achterhoede. De kleinste op het veld, maar continue als eerste bij de bal. Een grote meerwaarde naast alleskunner Roy de Bruin die met zijn snelheid alles repareerde waar dat nodig was achterin. Tel daar vervolgens nog het prima spel van Stefan Hondeveld bij op die deze middag SVZ-aankoop Sturing onzichtbaar maakte en de foutloze goalie Homan en de 'nul achterin' bij VAKO is verklaard.

Na rust werd VAKO brutaler en brutaler en trok het meer en meer het spel naar zich toe. Het was wachten op de Vriezer openingsgoal, want na de eerste minuut (gevaarlijke voorzet voorlangs) was SVZ na de thee niet meer gevaarlijk geweest. Die goal kwam dan ook en was van grote schoonheid in een derby die lang niet altijd even goed was maar mede door het scoreverloop tot de allerlaatste minuut boeide. Liewes etaleerde zijn passtalent en wie anders dan Patrick Steenbergen - voor de rust nog matig spelend - snoerde alle critici weer de mond door weergaloos over de kansloze SVZ doelman Leon Nanninga heen te lobben: 0-1 en niet eens onverdiend.

Dat viel SVZ rauw op het dak. De sfeer werd ook grimmiger in het veld en arbiter Schoonderwoerd moest aan de bak. Dat deed de leidsman overigens prima, want dat SVZ verzuimde om de bal terug te gooien nadat VAKO deze over de zijlijn had gespeeld om een blessurebehandling mogelijk te maken mocht ook hij niet volgens de regels bestraffen, maar typerend voor deze fase was het wel. SVZ wilde wel maar kon niet. VAKO stond als een huis en het was meer aan Andre Manzeza te danken - die verzuimde met zijn rappe spel de 0-2 te maken - dan aan SVZ dat het spannend  bleef in Zeijen. VAKO trok mede door de wissels Jasper Eizinga (sterke invalbeurt voor Tim van Huffelen) en Ivar Goedkoop (in het veld voor Bjorn Tooren) de krappe voorsprong over de streep en vierde de zege uitbundig na het laatste fluitsignaal van Schoonderwoerd.

VAKO-trainer Meijer verwoordde het goed na afloop van het beladen duel. " Een mooie overwinning van het collectief." Een pikstart voor de trainer die volgende week ZNC ontvangt in Vries. De Zuidbroek-Noordbroek-Combinatie speelde deze zondag gelijk tegen De Wilper Boys.

VAKO: Homan; Dekker (Liewes), De Bruin, Meijering, Hondeveld; Van Huffelen (Eizinga), Van der Plas, Tooren (Goedkoop); Andre Manzeza, Steenbergen, Emmanuel Manzeza.