De eerste zege van het seizoen is binnen voor onze nieuwe trainer Richard Poortman en zijn manschappen. Mooi is dat direct ook in de eerste officiele wedstrijd van het seizoen gebeurde: het tweede team van Rolder Boys werd met 4-2 op het C-veld verslagen. Na drie verloren oefenwedstrijden tegen LTC, Beilen en Zuidlaren moest Poortman wederom puzzelen, want nu was bijvoorbeeld Tim van Huffelen nog op vakantie en Melvin Nuwolt vertrok zondag voor een paar maanden naar Cuaraco. Daar slaagde onze nieuwe oefenmeester goed in en hij kwam tot een jeugdig VAKO 1, dat deze zondag voor het eerst in de fraaie nieuwe tenues (met korte mouwen) acte de presence gaf. Rob Liewes werd door Poortman centraal achterin geposteerd. Misschien niet Liewes zijn favo postitie als hardcore middenvelder, maar het pakte wel heel goed uit, want Liewes brengt voetbal, snelheid, rust en inzicht mee en dat is welkom op deze plaats voor het jonge gilde van VAKO. Links stond deze keer namelijk Jordy Schuur die zich prima weerde op deze positie en terug kan kijken op een goede pot. Rechts en naast Liewes in het centrum bekende namen met Patrick Zwiggelaar en aanvoerder Dennis Wollerich. Ook tussen de palen een vertrouwde kop met Cas van der Wijst, eveneens met korte mouwen overigens.

Met het zakken van Liewes kwam er ruimte voor het naar voren brengen van Roy de Bruin met alle positieve neveneffecten als gevolg waardoor de snelle voorhoede met de gebroeders Manzeza en Jim Imminga naar hartelust konden gaan en rennen, keer op keer bediend door De Bruin die net wat vaker enig risico in zijn spel legt. De ene keer was het rennen van de jongen honden voorin uiteraard meer succesvol dan de andere keer, navenant aan de jeugdigheid. De overige plaatsen op het middelveld waren voor de VAKO groeibriljanten Dennis Schot en Stefan Hondeveld. Op de bank nog meer jeugdigheid met Nino Alink, Ivar Goedkoop en Peter van Rein.

Het tweede van Rolde was zekers geen gemakkelijke prooi voor VAKO en er moest vol voor gestreden worden om de eerste overwinning van 19-20 binnen te halen. Wel nam VAKO de leiding. Waar Emmanuel net even rust tekort kwam in voorgaande pogingen deed grotere broer Andre het even later voor: 1-0 voor VAKO en tevens ruststand. VAKO begon vervolgens minder aan deel 2 en kreeg volledig onnodig het deksel op de neus met twee tegentreffers: 1-1 en 1-2. VAKO hervond zich en via Roy de Bruin een dik verdiende gelijkmaker waarna invaller Ivar Goedkoop, amper 18 lentes jong, op magistrale wijze van zich deed spreken. Weggestuurd op rechts en zelfverzekerd het strafschopgebieden binnenstomend verwachtte een ieder een balletje breed. Echter met een 'REUZ-1-waardige' sleepbeweging met zijn linkerbeen stuurde Goedkoop de Rolder doelman het bos in en tikte vervolgens heerlijk langzaam met rechts de bal tegen het net: 3-2 voor VAKO. Het slotakkoord was voor kleine broer Emmanuel Manzeza die aantoonde geleerd te hebben van de eerste helft en nu wel netjes afwerkte (4-2) en voor goalie Van der Wijst die nog een aantal keer kordaat optrad bij naderend Rolders onheil. Eindstand 4-2 en op naar Eext uit aanstaande zondag, de tweede bekerwedstrijd.

Door Bas Baalmans