VAKO had een zware bevalling tegen Nieuw Roden afgelopen zondag maar aan het einde van de rit stond er een bevochten 1-0 op het socrebord in Vries en daarmee haalden de mannen van trainer Allart Bouw drie broodnodige punten binnen in de strijd om degradatie in 3B die nog in alle hevigheid gaande is. Deze zondag gelukkig wel inzet en strijd, waar het vorige week in Muntendam zo aan ontbrak en dat werd gewaardeerd door het Vriezer publiek. Nieuw Roden, met oud VAKO speler Marcel Kuiper in de gelederen, had niet zoveel meer te verliezen en is eigenlijk al zeker van volgend jaar derde klasse.

Iets wat VAKO allesbehalve is en de vliegende start deze zondag was dan ook welkom. Rolf van Wijk haalde uit vanaf een meter of 18 en zal zelf ook niet gedacht hebben dat dit schot tot een goal zou leiden. Echter Nieuw Roden doelman Femko de Vries liet het leder kinderlijk eenvoudig en met een klassieke keepersblunder door de benen rollen tegen het net aan: 1-0. De rest van de eerste helft toonde een spelbeeld waarin VAKO na een sterk begin wat meer terug moest maar kansen bleven schaars. Roy de Bruin was dichtbij uit een vrije trap van Patrick Steenbergen, maar de grootste kans was voor Nieuw Roden spits Wilco Drent. Deze kwam een teenlengte tekort om VAKO goalie Cas van der Wijst te verschalken.

Rust 1-0 en na de thee sloeg de vlam in de pan. De andere Drent van Nieuw Roden, Martijn in deze, ging te fors het duel in en kreeg van scheidsrechter van Ekelenburg direct rood gepresenteerd. Een naar mening van de blauwhemden te strenge straf, maar de beste man van het veld (Van Ekelenburg) was onverbiddelijk. Nieuw Roden door met 10 en de frustratie werd merkbaarder. Veel overtredingen met links en rechts een gele kaart. Ook een gele kaart voor VAKO verdediger Patrick Zwiggelaar en die had de pech dat het zijn tweede was, dus ook rood en VAKO dus ook door met tien.

VAKO kreeg in het meer spannende dan goede restant van de wedstrijd kansen op de 2-0 via onder andere Leander Meijering en Patrick Steenbergen maar zonder resultaat. Beide doelmannen onderscheiden zich in de slotfase van het duel. Eerst de jonge Van der Wijst van VAKO met een prachtige redding op de inzet van Wilco Drent en even later toont De Vries van Nieuw Roden aan toch echt wel te kunnen keepen met een fabuleuze redding op de inzet van Dennis Schot. Youngster Schot speelde wederom een prima partij, net als de jonge Stefan Hondeveld op het middenveld die prima partij bood tegen de geroutineerde Kuiper. Beide jonge talenten hebben zich in korte tijd als basisspelers ontwikkeld bij VAKO.

Trainer Bouw zal ook content geweest zijn achterin met het optreden van Roy de Bruin, Dennis Wollerich en met name Rolf van Wijk dat vertrouwen biedt richting de aankomende weken waarin het lijfsbehoud voor de derde klasse zeker gesteld moet worden. VAKO staat weer op de veilige plek 11 maar Muntendam en Kwiek liggen nog immer op de loer. Volgende week zondag is VAKO vrij en dan wacht op donderdagavond 9 mei Bellingwolde thuis met de zondag daarop (12 mei) ZNC thuis. Belangrijke weken voor VAKO.