Het was alsof veel spelers van VAKO 1 zondag niet beseften wat er op het spel stond in en tegen Muntendam. Het degradatieduel ging verdiend verloren met 4-1.

Muntendam, met drie punten minder dan VAKO, stond op de een na laatste plek en begreep wel waar het om ging. Degradatie naar de vierde klasse dreigt en er moest gewonnen worden. Datzelfde gold voor VAKO, maar dat leken veel mannen van trainer Allart Bouw niet te beseffen. Muntendam was veel feller in de duels en troefde VAKO keer op keer af.

VAKO begon te slap aan de wedstrijd, waardoor Muntendam kansjes kreeg maar daar niet echt raad mee wist. VAKO drong met Andre Manzeza enkele keren gevaarlijk aan, maar de Veendamverdediging bleef eenvoudig overeind.

Na ruime een kwartier profiteerde Muntendam van slecht uitverdedigen van VAKO. De zeer matig spelende Patrick Zwiggelaar kopte een hoge voorzet achterover voor de voeten van spits Michael Ploeger. Die speelde vervolgens Dennis Wollerich eenvoudig uit en krulde de bal in de rechter bovenhoek: 1-0.

VAKO leek wakker te worden en begon aan te dringen. Maar in de voorhoede gaven Leander Meijering en Patrick Steenbergen niet thuis. Het hobbelige veld was niet in hun voordeel, maar ze werden keer op keer afgetroefd door de Muntendamverdedigers die als kerels opereerden.

Vlak voor rust kwam VAKO toch op gelijke hoogte. Tim van Huffelen probeerde het maar eens van afstand en door een meute van spelers vloog de bal in de verre hoek: 1-1.

De treffer gaf VAKO moed voor de tweede helft. Die moed zakte VAKO na rust snel in de schoenen, toen Patrick Zwiggelaar in de tweede minuut niet goed ingreep en ook nog zijn man liet lopen. Eddie Schoenmaker profiteerde dankbaar, omspeelde kinderlijk eenvoudig nog twee VAKO-verdedigers en schoot laag raak: 1-2.

VAKO kwam deze klap niet meer te boven. Toen even later weer Michael Ploeger een vrije trap met het hoofd inknikte, was de wedstrijd gespeeld: 3-1. Doelman Cas van der Wijst deelde in de malaise door een bal uit handen te laten vallen. Maikel Hut was er als de kippen bij om de bal in lege doel te schuiven: 4-1.

Met het inbrengen van de jonge invaller Jordy Schuur, de licht geblesseerde Dennis Schot en spits Emanuel Manzeza  probeerde trainer Bouw nog wat te veranderen, maar het leed was al geschied.

VAKO is door de nederlaag gezakt na de een na laatste plaats. Muntendam staat er boven, met evenveel punten maar een aanmerkelijk beter doelsaldo. Kwiek staat op 1 punt met twee wedstrijden meer gespeeld. Voor VAKO is het alle hens aan dek.

Zondag thuis tegen Nieuw-Roden (14 uur) zal er meer inzet getoond moeten worden, anders komt de nacompetitie steeds meer in zicht.