Hoogezand - Het was vooraf duidelijk dat VAKO alleen met winst en drie broodnodige punten tevreden zou zijn, maar na negentig doldwaze voetbalminuten was een ieder uit Vries het er wel over eens dat het puntje na de 2-2 gekoesterd moest worden. Want met de remise is Kwiek niet verder uitgelopen en vooral het feit dat VAKO in de dying seconds van de degradatiewedstrijd de gelijkmaker scoorde maakte VAKO de morele winnaar van deze zonnige zondagmiddag in Hoogezand bij Kwiek.

De wedstrijd verdiende overigens ook geen winnaar. Kwiek begon deze week zoals VAKO een week eerder in Loon tegen LEO deed. Agressief en fel op de bal. En dat sorteerde rap effect want Elvis Beslic kreeg na dik vijf minuten alle tijd en ruimte van de VAKO defensie om uit te halen: 1-0. VAKO al direct in de achtervolging dus en gaandeweg de eerste helft kantelde het spel. VAKO kreeg grip op de tegenstander en begon ook kansen te creëren. De gelijkmaker was dan ook een logisch gevolg. Eerst Andre Manzeza met een goede voorbereiding, daarna Leander Meijering (al snel in het veld gekomen nadat de onfortuinlijke Jim Imminga al snel geblesseerd raakte nadat hij omver gelopen werd) en aanvoerder Patrick Steenbergen met het enige juiste vervolg: 1-1.

Voor rust was VAKO nog gevaarlijk met een fraaie volley van Tim van Huffelen en een schot naast van Rolf van Wijk en mazzelde VAKO goalie Cas van der Wijst dat de vrije trap van Kwieker Beslic op in plaats van onder de lat belandde. 1-1 werd dan ook de ruststand. Na rust werd het grimmiger op het veld en scheidsrechter Roelf Koops kreeg de rekening gepresenteerd voor zijn lankmoedige optreden van voor rust waarin hij teveel accepteerde en te vaak de af en toe forse overtredingen met wat woorden afdeed. Eerst het moment van de strafschop, ingeleid door halfzacht ingrijpen van Thomas Meijering waarna Van der Wijst ingreep. Scheidsrechter Koops stond veel te ver van de situatie af en wees vanaf de middencirkel naar de penalytstip. Beslic pakte gretig uit en maakte zijn tweede, nu vanaf elf meter: 2-1. VAKO opnieuw in de achtervolging maar dat ging chaotisch en rommelig. Te weinig lijn in het spel en ook menig VAKO-speler te druk met andere zaken (tegenstander en scheids). Leander Meijering toonde aan dat zijn wel hele vroege wisselbeurt hem wat rauw viel, want okselfris oogde hij niet altijd en er liepen bij VAKO meer op de tenen. Het gemis van Roy de Bruin (afwezig ivm werk) liet zich eveneens gelden. Een compliment wel echter voor het feit dat VAKO op jacht bleef gaan naar een goal, ook al kreeg het nauwelijks kansen. Trainer Allart Bouw wisselde Thomas Meijering voor Stefan Hondeveld en even later maakte A-junior Parsha Azadnia zijn debuut in VAKO 1 toen hij Patrick Zwiggelaar verving. Bouw kreeg uiteindelijk loon naar werken hiervoor.

VAKO met de moed der wanhoop op jacht naar de 2-2, mede gesterkt door de tweede gele kaart, dus rood, voor Kwiek-speler Mohammed Khodadad die het met regelmaat aan de stok had met Egar Dekker, die zelf ook geel kreeg. In blessuretijd een laatste vrije trap voor VAKO die nog één keer de doelmond van Kwiek-doelman Dennis Dijk werd geslingerd. Ook college-doelman Van der Wijst was daar inmiddels. Het was niet Van der Wijst die de bal ontving maar wel Hondeveld die bijzonder fraai raak kopte: 2-2 en VAKO door het dolle. Kwiek daarentegen over de rooie en met name het gedrag van Bakker werd scheidsrechter Koops te gortig. Bakker werd dan ook de tweede Hoogezandster die deze middag niet het einde van de wedstrijd haalde. Meer dan onplezierig werd vervolgens de aftocht van beide teams en vooral scheidsrechter Koops richting kleedkamer waarin het bestuur van Kwiek nog even stevig aan de bak moest om de zaak niet verder te escaleren. Dat gelukte gelukkig. VAKO dus op de valreep een punt en daarmee nog immer boven de degradatiestreep, maar link blijft het nog de aankomende weken. Aanstaande zondag speelt VAKO thuis tegen Annen, dat nog volop in de titelrace zit.