Een tweede overwinning op rij. Alles wees erop dat VAKO zich zondag daarmee in het goede spoor zou gaan trekken. Na de spectaculaire overwinning op Amicitia vorige week, kwam het ook niet al te hoog geklasseerde HSC op bezoek in Vries. Lekker herfstzonnetje erbij, mooi bezoekersaantal op het talud.

Nadat pupil van de week Jesse de Bruin het goede voorbeeld had gegeven, was VAKO vanaf de aftrap heer en meester. Maar scoren lukte nog niet. Uiteindelijk was daar na een minuut of 20 een beslissing van de scheids voor nodig, die de bal op 11 meter legde nadat Melvin Nuwolt onderuit werd gehaald. Tim van Huffelen liet de keeper kansloos met zijn befaamde wreeftrap: 1-0. Niet veel later scoorde Leander Meijering de 2-0 op een teruggetrokken voorzet van van Huffelen, maar de goal werd tot verbijstering van iedereen afgekeurd wegens buitenspel. Het bleek niet de enige pech voor Tim. Nadat hij iets te laat was in een duel, moest hij met een geblesseerde enkel het veld verlaten.

In de rust vroegen Hoogezandse gasten zich hardop af waarom VAKO zo laag op de ranglijst staat. Het antwoord daarop kwam in de tweede helft. Eerst leek VAKO de lijn van de eerste helft door te trekken. Leander Meijering kon na een iets te harde steekpass nog net voor de uitkomende keeper met zijn teen de bal beroeren. Hij zag zijn inzet netnaast de paal rollen. Natuurlijk was het wegvallen van van Huffelen een enorme aderlating. Maar VAKO liet HSC te gemakkelijk terugkomen in de wedstrijd. De 1-1 viel dan ook onvermijdelijk.

VAKO zocht vaker de lange bal, op de snelle op linksbuiten ingevallen Jim Imminga. Tevergeefs. Het onheiltekende zich al af toen de scheidsrechter na een half uur spelen naar de stip wees, nu aan VAKO-zijde. De jonge goalie Tijn Varwijk ranselde de penalty echter uit de goal en gaf de Vriezenaren weer wat hoop. Die had even later verzilverd moeten worden door Patrick Steenbergen. Nadat de naar rechtsbuiten verhuisde Nuwolt diep was gestuurd, kreeg Steenbergen de bal perfect laag voor. Zijn schot ineens ging jammerlijk over het doel.

VAKO bleef proberen, maar waar iedereen al bang voor begon te worden gebeurde in de 90e minuut. HSC kon veel te gemakkelijk combineren tot bij de 16 meter. Roy Jansen schoot ongenadig hard in. Varwijk kon er alleen maar naar kijken: 1-2. Het herfszonnetje was weg en de toeschouwers dropen met een zure smaak in de mond af.

Geen lichtpuntjes? Zeker wel. VAKO liet bij vlagen zien gemakkelijk te kunnen voetballen. En: vanuit de nieuwe lichting speelden Dennis Schot, Stefan Hondeveld en Tijn Varwijk sterk. Volgende week Bellingwolde uit, hopelijk mét van Huffelen.