Een compleet gekkenhuis deze zondag op Coendersborg, onder andere de thuishaven van Amicitia VMC waar VAKO heen mocht op deze 4 mijl zondag. Via de Euroborg dus naar het Groningse en lange tijd leek er heerlijk eenvoudig drie punten richting VAKO te komen, daarmee ook de eerste competitiezege voor de ploeg van trainer Arnold van der Kooi. VAKO had deze zomer een jasje uitgedaan met het vertrek van de gebroerders Wichers maar Amicitia heeft een hele winterjas uitgedaan. Helemaal niets is er meer over van van de solide voetbalmachine die nog niet zo lang geleden met volle overmacht kampioen werd in de derde klasse. VAKO kreeg toen voetballes op Coendersborg. Hoe anders is de situatie nu. Het bestuur was al blij dat het uberhaupt een team kon inschrijven deze zomer voor de derde klasse B. 

Een bonte verzameling spelers heeft trainer Nanne Iedema tot zijn beschikking. Engels, Duits en Frans zijn de voertalen naast het Nederlands maar voetballend is eigenlijk alleen de Franse rechtsbuiten Skander Larfaoui een lichtpuntje, want voor de rest houdt het niet over. Wat een verschil met een week eerder tegen Gieten. Bij de stadjers geen lease auto's en semi-profs, maar een matig team dat alle zeilen bij zal moeten zetten om klassebehoud veilig te stellen. VAKO bezat duidelijk meer kwaliteit dan Amicitia en heerste lange tijd, ook zonder de afwezigen Roy de Bruin (werk en in de ochtend met het 2e gespeeld), Peter van Rein en Leander Meijering. Patrick Steenbergen scoorde de eerste Vriezer goal en de 2-0 van Melvin Nuwolt op slag van rust was niet meer dan een logisch gevolg van het spelbeeld.

Hoe anders was het na rust. VAKO ging aanvankelijk door waar het gestopt was. Grote kansen voor onder andere Stefan Hondeveld. de youngster die een prima pot neerlegde op het middenveld van VAKO, maar nog geen 3-0. Echter daarna ging het faliekant fout. Amicitia spits Lars Willem Punt had eerst al lomp en onbehouwen de kleine Thomas Meijering in een kopduel onder de grond gestopt en herhaalde deze brute actie even later jegens VAKO doelman Cas van der Wijst. Van der Wijst kwam er echter minder fortuinlijk mee weg dan Meijering. De jonge VAKO doelman landde ongelukkig en bleef akelig kalm liggen op de grond. De paniek bij de spelers in de buurt van Van der Wijst gaven direct de ernst van de situatie weer. Scheidsrechter Richard Meints gaf rap aan Van der Wijst te laten liggen waar hij was en 112 was snel gebeld. Na zo'n twintig minuten arriveerden de ziekenbroeders en Van der Wijst werd meegenomen ter controle richitng het Martini Ziekenhuis, maar de grootste angst was gelukkig weg bij VAKO. Later op de zondag werd Van der Wijst ontslagen uit het Martini en kan hij deze week herstellen met rust.

Er werd dan ook doorgevoetbald in Groningen. De jonge A-junior Kevin Auwema verving Van der Wijst en VAKO zag even later vrij rap hun rechtsback Patrick Zwiggelaar gruwelijk in de fout gegaan. In een vlaag van verstandsverbijstering trapte Zwiggelaar na en arbiter Meints deed het enige juiste: rood voor Zwiggelaar. Snel volgde meer rampspoed voor VAKO. Auwema bokste het schot van afstand terug de doelmond in waar nota bene Amicitiaan Punt klaarstond om de aansluitingstreffer te maken: 1-2. Amicitia rook bloed en het was de Duitser Linus Paetzold die met zijn linker vanaf de rechterzijde de vrije bal scherp richting de goal van Auwema krulde. Niemand raakte het leder meer aan en dus lag de bal plots achter de verraste Auwema: 2-2. 

VAKO richtte zich echter keurig op, onder aanvoering van de routiniers bij rood-geel. Aanvoerder Steenbergen maakte prachting de 2-3. Op aangeven overigens van die andere youngster Jim Imminga die ijzersterk inviel en met zijn snelheid menig keer een plaaggeest voor de defensie van Amicitia was. De koek was echter nog lang niet op bij dit rariteitenfestival. Wederom Paetzold met een identieke vrije trap en deze keer werd doelman Auwema door meerdere VAKO verdedigers in de steek gelaten die verzuimden de bal weg te koppen: 3-3 en nu de thuisclub weer helemaal door het dolle heen.

VAKO's andere steunpillaar Tim van Huffelen had echter nog een heus kunstwerk in de aanbieding. Vanaf de aftrap besliste hij uiteindelijk deze knotsgekke partij. De mogelijkheid zien dat de arme keeper Van der Heijden van Amicitia te ver voor de goal staat is één, maar dan ook nog de gave hebben om direct na de aftrap en ter hoogte van de middenlijn deze goalie met een lange trap te verschalken is twee! Van Huffelen beheerst het allemaal: 3-4.

Een wereldgoal op deze zondagmiddag op Coendersborg. En een goal met een mooie ontlading voor VAKO, voor de spelers en staf, voor pechvogel Auwema die zijn debuut vast anders had voorgesteld, voor de arme Van der Wijst die de einduitslag meekreeg tussen de groene lakens van het Martini, voor zondebok Zwiggelaar die baalde van zijn rode kaart en voor het hele team die deze eerste zege van het seizoen 18-19 op wilskracht en met hard werken meer dan verdiende.

Op naar de volgende wedstrijd, zondag thuis tegen HSC.