Veel teleurgestelde gezichten na SVZ - VAKO deze zondag. Allereerst RTV Drenthe dat haar camera op de steigers in Zeijen had opgesteld, ongetwijfeld hopend op een knallende derby, vol rood en geel en met vele miljoenen views viral, maar niets van dat alles deze middag in Zeijen en RTV Drenthe vond niet de sensatie waar het op hoopte.

VAKO was oppermachtig, won kinderlijk simpel met 4-1 in een derby die nimmer een echte derby werd en waarin zowel de spelers van VAKO als SVZ zich keurig gedroegen. Daarmee was vooral de leiding van SVZ allesbehalve blij. Niet zozeer met het gedrag, maar wel met het gebrek aan inzet aan de Zeijer kant. Als makke schapen ging SVZ over de knie bij VAKO, tot grote ergernis van leider Geert van der Velde (broer van oud VAKO trainer en eveneens aanwezige Roel) en trainer Ronald Beuvink. "Niks aan zo" , en wat een " slappe hap" was daar vooral het commentaar. 

Echter ook lachende gezichten in Zeijen. Allereerst de horeca in het mooie Drentse brinkdorp. De zon in combinatie met het affice SVZ - VAKO zorgde voor volop toeloop. Zeijen liep uit voor de derby en groepen supporters uit Vries op de fiets naar Zeijen. Eerst drukte bij de MFA bij het voetbalveld, later bij cafe Hingstman. Ondanks het gebrek aan een echte derby wedstrijd wel volop derby taferelen bij deze editie van SVZ - VAKO. Gele en ook rode rook, ' SVZ-VAKO-Man' Alle Tamminga wederom als pupil van de week en een gezellige sfeer en volop mensen langs de lijn en op het terras.

En dus blije gezichten bij VAKO. Dat in Zeijen wederom bevestigd kreeg dat het met een meer dan prima reeks bezig is die hopelijk nog een mooi gevolg gaat krijgen. 

VAKO begon wat voorzichtig met een kansje van Patrick Steenbergen en even later liet arbiter Broersma zich gelden met een rijtje gele kaarten voor Tim van Huffelen, Patrick Zwiggelaar en Melvin Nuwolt. RTV Drenthe bleek bijna toch nog de sensatie te krijgen waar het voor kwam, maar dat bleef uit. Scheidsrechter Broersma corrigeerde gaandeweg de wedstrijd zijn wat eenzijdige kaartenbeleid en bekeurde later SVZ aanvoerder Avner Leidelmeyer en Gerard ten Brink waarna het vuur snel geblust was.

Voetballend trok VAKO meer en meer het spel naar zich toe en wederom was het Sietse Wichers die beresterk speelde deze middag. Bij tijd en wijle zichtbaar achteloos en een halve SVZ defensie dolend. Echt verrassend was het dan ook niet dat de openingstreffer van Wichers kwam deze middag. Rob Liewes was zijn gewenste partner met een fraai een-tweetje en Wichers'  inzet was daarna kansloos voor de verder prima keepende Koen Blekkenhorst: 0-1. 

De 2-0 was de mooiste goal van de middag. TIm van Huffelen met een schitterende pass vanaf links over de hele naar rechts op Melvin Nuwolt. De laatste weken prima spelende Nuwolt hield het koppie er bij en bediende Steenbergen die op typerende wijze de tweede VAKO goal van deze middag maakte. SVZ gruwelde van het Zeijer verdedigen, VAKO smulde van het Vriezer aanvalspel.

0-2 de ruststand. Spelers aan de thee, veel van de toeschouwers aan het bier na de eerste 45 minuten waarin VAKO dus domineerde. Direct na rust viel het duel al rap definitief in het slot. SVZ verzuimde de derby weer aan te steken toen Kakisina plots voor VAKO doelman Cas van der Wijst opdook. Van der Wijst pareerde uitstekend, zoals de VAKO goalie zowieso deze zonnidge middag met een puike partij de vieze nasmaak van de heenwedstrijd wegspeelde waarin trainer Marcel Poll hem toendertijd al voor rust wisselde vanwege wijfelend optreden. Kompaan Egar Dekker deed de rest door de bal van de doellijn definitief weg te koppen. VAKO na deze spaarzame SVZ kans in de tegenstoot en meteen de allesbesllissende 0-3.

Arbiter Boersma paste heel goed de voordeelregel toe toen SVZ meerdere malen aan het shirt van Wichers hing die weer eens voor de zoveelste keer ontsnapt was op links. Voordeel dus en een puike voorzet op Steenbergen die frank en vrij keurig de derde VAKO goal maakte. Over en uit met deze partij daarna. VAKO deed kalmpjes aan en SVZ was volstrekt onmaichtig, dus kabbelde het duel richting het einde.

Kleine wapenfeitjes nog van Patrick Zwiggelaar met een geplaatst schot, gepareerd door Blekkenhorst en Nuwolt met een slordig schot over. Wichers maakte 4-0 en daarmee leek de eindstand bereikt. Dat zou ook mooi zijn geweest voor goalie Van der Wijst en de VAKO defensie maar helaas in de slotminuut toch nog een Zeijer eretreffer via de frommelgoal van Joost de Rooij. VAKO trainer Poll wisselde nog wat en bracht Stan Alink, de weeer herstelde Leander Meijering en Bjorn Tooren in voor Steenbergen, Nuwolt en Wichers.

VAKO heeft honger en gaat proberen deze week nog zes punten toe te voegen met twee thuiswedstrijden. Donderdagavond 19 uur tegen Kwiek en zondag tegen Wildervank.