De 10-1 zege van VAKO op Actief ligt een ieder nog vers in het geheugen van september 2016 en amper anderhalf jaar later had VAKO zomaar nogmaals de buur uit Eelde met dubbele cijfers klop kunnen geven. Het gebeurde echter niet op deze uitermate zonnige zondag in April. VAKO toonde genade en de teller stokte deze keer bij een allesbehalve geflatteerde 7-0 voor de ploeg uit Vries.

VAKO tegen Actief, immer een derby om naar uit te kijken. Ook op deze zonovergoten zondag. Mening Vriezenaar stapte op de fiets om naar Eelde te trappen waar je zag dat VAKO trainer Poll weer eens met personele problemen kampte. Jelle Wichers, Leander Meijering en uiteraard Andre Manzeza niet er bij op deze zondag. De vervangers waren Thomas Meijering en Melvin Nuwolt en Roy de Bruin kon zijn vertrouwde stekje achterin weer eens innemen. Het pakte allemaal prima uit. VAKO vloog uit de startblokken en creerde binnen no time kans op kans. Sietse Wichers met het eerste schot op de vuisten van Actief doelman Robin Paul van den Heuvel waarna het met name aanvoerder Patrick Steenbergen die het was die zich liet gelden. Kappen en draaien en het schot met links maar gepareerd door wederom Van den Heuvel. Daarna werkte scheidsrechter Struijs niet mee toen hij de handsbal van Mark Gorter na een fraaie passeer actie van Steenbergen in de zestienmeter onbestraft liet. En nog even later wederom een grote kans voor Steenbergen die hij zelf onbenut liet. Het was typerend achteraf voor de VAKO aanvoerder die niet 'e'en van zijn beste wedstrijden speelde. 

Heel even was VAKO bang voor een deja vu zoals een week eerder in Blijham toen VAKO ook goed begon maar verzuimde dit om te zetten in treffers en daar later de harde rekening voor kreeg gepresenteerd. Het was diezelfde Gorter die zich nu voorin melde en net naast de paal van VAKO goalie Cas van der Wijst schoot. Deze angst was echter volledig ongegrond want Actief was zwak, heel zwak en moet zich grote zorgen maken of het ook volgend jaar nog derdeklasser zal zijn. 

Het was dus wachten op de eerste Vriezer goal en die kwam dan ook. Melvin Nuwolt opende de score en bevestigde daarmee de keuze van trainer Poll om Nuwolt op de plaats van Manzeza te positioneren, rechts voorin. VAKO ging volop door in de aanval en het was wachten op meer treffers. Actief kreeg minder en minder grip en was met regelmaat te laat. Het kostte Laurens Timmer de kop want zijn aanslag op de benen van De Bruin werd door abiter Struijs met een directe rode kaart bestraft. Actief door met tien man en het werd kat en muis in Eelde. Een voetbalpot met veel handbalkernmerken. VAKO veelal de bal en het overwicht. Actef in een halve cirkel rondom de eigen zestien vooral druk met tegenhouden en schade beperken. Even later lag dan ook de tweede VAKO goal er in. Nuwolt nu in de rol van aangever met een op maat gesneden voorzet waar de kleine Thomas Meijering wel raad mee wist. Een snoeiharde kopbal van Meijering betekende dus de 0-2. 

Na rust gaf VAKO in korte tijd even stevig gas waardoor het snel uitliep. Steenbergens schot werd gekeerd, de rebound was voor Nuwolt die er als de kippen bij was en zijn tweede van de middag scoorde. Nuwolt speelde een prima partij in Eelde en behoorde samen met de regisseur Tim van Huffelen tot de uitblinkers bij VAKO deze middag. Steenbergen, zoals gezegd niet bijster op dreef, pakte toch zijn goaltje nog even mee en scoorde de 0-4. VAKO kreeg de smaak te pakken en bleef jagen op meer goals. Dennis Wollerich gaf voor en De Bruin kopte raak: 0-5. De mooiste goal (0-6) van de middag kwam van Van Huffelen. Vanaf de linkerkant met zijn rechterbeen met een heerlijke krul vanaf een meter of twinitig in de winkelhaak boven de arme Actief doelman Van den Heuvel. Het bleef kansen regenen voor VAKO en met nog voldoende tijd op de klok moest Actief vrezen voor wederom dubbele cijfers, maar Wichers zag zijn stift gekeerd en Steenbergen deed zichzelf te kort door zijn prachtige actie niet tot een goal te promoveren. Even later maakte Van Huffelen bijna zijn tweede van deze middag maar nadat hij de keeper voorbij was lukte het niet meer om nog de bal in de lege goal te krijgen. Poll ging aan de wissel en bracht liefst drie verse krachten: Jim Imminga, Patrick Berends en Bjorn Tooren kwamen voor Steenbergen, Nuwolt en Patrick Zwiggelaar. Tooren en Imminga kregen beide kansen om deze invalbeurt ook nog met een goal op te luisteren maar Tooren zag zijn fraaie lob net naast gaan en Imminga's inzet werd gekeerd. De zevende goal kwam toch nog. Rob Liewes werkte de voorzet van Berends binnen. Volgende week wacht VAKO meer tegenstand, dat is 1 ding wat zeker is. ZNC thuis.