Vries - Ja de eerste helft was uitermate mat. En ja daardoor liep VAKO tegen een volledig onnodige 3-0 achterstand aan bij rust. En ja HSC had beduidend minder voetbalkwaliteit in huis dan VAKO maar de compensatie aan de Hoogezandster kant op het gebied van inzet in de eerste helft was om jaloers op te zijn. En ja ook de wederopstanding van VAKO na rust was imposant toen het binnen een kwartier van de wedstrijd weer een wedstrijd wist te maken door van 0-3 ineens op 2-3 te komen. Echter..

Het was allemaal niet zo relevant meer na zo'n twintig minuten in de tweede helft toen Andre Manzeza onvoorstelbaar hard getrapt werd door Erwin Kuipers van HSC. De ' knak'. was over het hele hoofdveld in Vries te horen. Arbiter Jagt deelde logischerwijs de rode kaart aan Kuipers uit maar het leed was vele malen groter dan deze overtreding en deze rode kaart. Manzeza, al vaker geplaagd door forse blessures, nog niet zo lang geleden ook utigevallen tegen GOMOS met een zware blessure, bleef bijna een half uur op het veld liggen voordat uiteindelijk de ambulance arriveerde en de arme Manzeza naar Assen afvoerde. Kuit en scheenbeen gebroken en direct geopereerd. Het seizoen voor Manzeza is over en maar afwachten wat er daarna nog kan. De sfeer was direct bedorven op Sportpark Fielliettaz Goethart te Vries en scheidsrechter Jagt nam de enige juiste beslissing, " Definitief gestaakt en hier wordt niet meer gevoetbald deze middag in Vries", aldus Jagt. Verstandig, gezien de ook hoogoplopende emoties binnen en buiten de lijnen. 

Tot dat fatale moment was er eigenlijk niet zoveel aan de hand bij VAKO - HSC. VAKO begon belabberd aan de strijd, eigenlijk een voortzetting van de slechte tweede helft in Veendam een week eerder. Trainer Marcel Poll kende personeelsproblemen. Jelle Wichers was geblesseerd al vooraf afgehaakt en Leander Meijering, vorige week nog uitgevallen met een hamstring blessure in de warming-up, stond in de basis. Dat was al een gok en het pakte verkeerd uit. Meijering lag al na vijf minuten op de grond met een hand op de hamstring en Bjorn Tooren mocht hem vervangen. Poll had merkwaardig genoeg geen 'verse'. spelers op de bank maar twee wissels die ook al vele minuten hadden gemaakt s' morgens in het tweede elftal, waaronder dus Tooren.

VAKO had wederom veel de bal en het overwicht voor rust maar deed er niet zoveel mee. En HSC had donders goed door waar de achilleshiel van VAKO lag. Bij de omschakeling bij balverlies, want dan wankelt VAKO organisatorisch, met name achterin. Het kostte VAKO voor rust liefst driemaal de kop. Kuipers, later dus de grote boosdoener van deze middag, gaf al een waarschuwingsschot met een lob net naast, maar even later was het HSC-er Mark Lambeck die alsnog 1-0 maakte voor de gasten. Het was sneu voor doelman Cas van der Wijst die de eerste inzet van Kuiper, die Egar Dekker op snelheid klopte, nog knap pareerde maar kansloos was op de rebound van Lambeck. Even later was het de verdediger Rutger van Lier die de tweede van HSC binnenkopte en toen op slag van rust Jord Blokker nummer drie binnenwerkte voor HSC leek het drama compleet voor de thuisploeg uit Vries.

VAKO trainer Poll zal zich geroerd hebben tijdens de thee want VAKO kwam herboren uit de box. Het had effect. Eerst Andre Manzeza die op knappe wijze de hoekschop van Tooren binnen werkte en vrij vlot daarna Patrick Steenbergen die met hulp van Van Lier de 2-3 maakte. VAKO rook bloed en ging vol door richting de gelijkmaker. Een gelijkmaker die ongetwijfeld ook zou zijn gevallen tot die fatale 65e minuut waarin Manzeza getorpedeerd werd en deze zondag in 1 klap een inktzwarte werd.