Veendam - VAKO had een week eerder vertrouwen getankt met een eclatante zege op FC Zuidlaren en reisde met een goed gevoel af naar de Langeleegte, vandaag de dag een bouwput van jewelste. Een heus nieuw sportcomplex met van alles er op en er aan verrijst op en rondom het voormalige voetbalstadion en amateurclub Veendam 1894 profiteert volop mee. Straks de wedstrijden spelen op en in het voormalige stadion, een prachtig nieuw trainingsveld komt met heus hybride gras zoals ook de Euroborg heeft en nu al ligt er een kunstgrasveld in Veendam. Niet eentje met de vermaledijde rubberen korrels maar met een ander materiaal waardoor de ' kunstgras discussie' niet in Veendam speelt. En dat veld was juist eerder deze week gereed gemaakt en op donderdag de definitieve goedkeuring van de KNVB ontvangen dus Veendam kon ' los' dit weekend. Veendam wilde ook wel graag spelen want het zit in een goede ' flow' waarin de punten binnenstromen.

Het veld was dus geen belemmering maar voor spelers, begeleiding en vooral publiek was het allesbehalve een pretje deze zondagmiddag. Het zonnetje zag er uitnodigend uit maar zodra je vol in de wind stond en met de gevoelstemperatuur werd geconfronteerd zocht menig supporter al snel de warme kantine op. 

VAKO trainer Marcel Poll werd in de warming up geconfronteerd met een tegenvaller. Het schoot Leander Meijering in de hamstring waardoor alsnog Roy de Bruin het veld in moest. VAKO kampte, zoals wel vaker dit jaar, met een stroeve start en Veendam wist daar raad mee. Wie anders dan aanvoerder Marnix Kolder kon volledig frank en vrij de vorozet van rechts inkoppen. Dat is aan Kolder wel besteed: 1-0. VAKO krabbelde op na de matige openingsfase en bezat veelal bal en veld. Sietse Wichers speelde de ouderwetse plaaggeest voor de Veendammer defensie en het was wachten op Vriezer doelpunten. De Bruin kopte echter ' lucht' in plaats van de bal, Egar Dekker (vandaag weer in heerlijke duels met Angelo Cijntje) schoot voorlangs en aanvoerder Patrick Steenbergen hoog over. Ook was het Steenbergen die een mooie aanval via Tim van Huffelen en De Bruin net met een verkeerde aanname geen mooi vervolg kon geven. Zuur was het dan ook dat in de tegenstoot Veendam 2-0 maakte via Leon Kuiper met een toverbal vanaf 20 meter waar VAKO goalie Cas van der Wijst zich op verkeek. Steenbergen bracht op slag van rust hoop richting de tweede helft terug met een fraai schot vanuit de draai waar Veendam goalie Hindrik Snijders geen antwoord op had.

Vergeefse hoop helaas, want VAKO was in de tweede helft geen schim meer van de ploeg van voor de rust. Wind in de rug mocht ook niet baten. Doelpuntenmaker Kuiper van Veendam van de eerste helft had eerst nog medelij met VAKO toen hij hopeloos over de bal trapte maar even later was het Lorenzo Langeland die op prachtige wijze de 3-1 binnen slingerde. Over en uit voor VAKO vanaf dit moment. Veendam schoot eerst nog op de paal maar maakte even later via een gemakkelijk gekregen strafschop de 4-1 via Kolder. Langeland bekoornde zijn heerlijke middag met de 5-1. VAKO hebben we niet of nauwelijks nog meer gezien in het Veendammer strafschopgebied. Het verval bij de ploeg uit Vries was te groot. Volgende week nieuwe ronde met nieuwe kansen. Thuis tegen HSC.