Zuidlaren - Het was een prachtige derby deze zondag, FC Zuidlaren - VAKO. Veel momenten voor de goals, pareltjes van doelpunten, veel strijd en uiteraard een bak vol gele kaarten. Het was genieten geblazen op de Wenakkers bij de kersverse fusieclub Zuidlaren. Veel tevreden gezichten na afloop. Trainer Edwin Prins (oud-VAKO) van FC Zuidlaren en zijn mannen uiteraard die de vooral al succesvolle start nog grootser maakten met deze drie punten en het publiek dat deze zondagmiddag van een leuke pot voetbal heeft kunnen genieten. Ja en dan met name het neutrale en Zuidlaren publiek, want ondanks het mooie spel hield VAKO een fikse kater over aan het feestje FC Zuidlaren - VAKO.

Een uur lang (van de 90 minuten) was VAKO superieur aan de gastheren. Karrenvrachten corners, handenvol kansen en veel fraaie VAKO aanvallen zag het publiek maar al deze effort leverde slechts een schamel VAKO goaltje op, van (uiteraard) Leander Meijering die de laatste weken prima op dreef en schot is. Hoe anders was het met de effectiviteit bij Zuidlaren gesteld. Het tweede deel van de 1e helft gelijkwaardig aan VAKO, maar uit de vier kansen in de hele wedstrijd wel een 50 procent score, en - eerlijk is eerlijk - twee wonderschone goals. De eerste - van Pim Perk - was vanaf de rechterflank een flinterharde uithaal in de linkerbovenhoek met zijn rechterbeen, VAKO goalie Johan Homan volstrekt kansloos latend. Het was sowieso een vervelende middag voor Homan want hij kreeg niet veel te doen en de goals waren dus volstrekt onhoudbaar voor de arme doelman. Want de tweede Zuidlaren treffer was zo mogelijk nog mooier dan die van Perk.

Bij de stand 1-1 (Leander Meijering rondde goed voorbereidend werk van Patrick Steenbergen en Sietse Wichers af) was het vijf minuten voor tijd Zuidlaarder Raymond Zuidema die vanaf rechts in volle sprint een pracht van een voorzet afvuurde richting de al gretig afwachtende Leyi Hu. Hu bedacht zich geen moment en nam het leder vol op de slof waarna de bal als een granaat achter Homan insloeg. 2-1 voor FC Zuidlaren en dat was veel meer dan de thuisploeg vooraf en ook in de wedstrijd op gehoopt had. 

VAKO probeerde het daarna nog met een ultiem wanhoopsoffensief. Rolf van Wijk kwam als breekijzer in de spits voor rechtsback Patrick Berends en bijna leverde het nog de 2-2 op maar Van Wijk kwam net een teen tekort om de doorschietende bal tot de gelijkmaker te promoveren diep in blessuretijd. De gelijkmaker was VAKO gegund want o wat had het team van trainer Marcel Poll goed gespeeld deze middag. Vanaf het begin tot aan het eind focus op de aanval met veel overwicht en kansen  tot gevolg. Roy de Bruin met een  puike kopbal die van de lijn werd gewerkt. Leander Meijering die even later net tekort kwam bij een doorschietende bal en even later nogmaals Meijering en Steenbergen met kansen op een VAKO goal. FC Zuidlaren dus met de verrassende voorsprong en nog een kopbal die keurig door VAKO goalie Homan gepareerd werd, één van de weinige momenten dat Homan dus wel aan de bak moest. Dat was allemaal nog voor rust.

Na de thee ging VAKO helemaal los en was het wachten op de 1-1 die dus ook al kwam in het eerste kwartier. En vanaf dat moment één stormloop van VAKO via met name Sietse Wichers die zijn directe tegenstander Gert Jan de Lange helemaal horendol draaide. De Lange liep al snel tegen geel aan en moest in het restant op eieren lopen om de wedstrijd uit te spelen. Aan de andere kant kampte de Zuidlaarder verdediger Jeroen Spekschate met dezelfde problematiek toen ook hij geel zag na zijn zoveelste poging om onreglementair de rappe Andre Manzesa te stoppen. Het waren niet de enige gele kaarten deze middag. Liefst negen maal moest arbiter Wenting het geel tonen. Vijf maal aan Zuidlaren, vier maal aan VAKO. Dat was overigens deels Wentings eigen schuld omdat hij in het begin teveel de zaak liet lopen en misschien wel de derby wat onderschat had. Hier kreeg hij (en beide teams dus) in het tweede deel van de wedstrijd de rekening voor gepresenteerd.

Een heldenrol kwam uiteindelijk voor Zuidlaren doelman Robin Luikens die van VAKO de kans kreeg zich te onderscheiden. Het was corner na corner, kans na kans voor VAKO maar immer Luikens als sta-in-de-weg en als hij dan wel gepasseerd was bracht de lat uitkomst, zoals bij de kopbal van Manzesa. Na vijf minuten extra tijd vond Wenting het welletjes en kon Zuidlaren in polonaise naar de kleedkamer en aan het bier. VAKO had zonder dat biertje al de kater te pakken, beseffende dat het wederom in deze competitie onnodig punten heeft laten liggen en daarmee is het totaal aan verliespunten deze voetbal jaargang al opgelopen tot twaalf (!!). Echter gezien het spel hoeft VAKO niet te wanhopen. Deze koers stug aanhouden en dan komen de overwinningen vanzelf en zit er nog wat moois in het verschiet in het restant van de competitie. En FC Zuidlaren kan vooralsnog door op de roze wolk waarop het al weken bivakkeert en dat heerlijk zal zijn na de roerige en onrustige fusieperikelen die nog immer voelbaar zijn op de Wenakkers, zoals ook deze zondag weer bleek.

VAKO speelt as donderdag uit in Meppel tegen MSC voor de beker, waarna het zondag 12 november vrij is en zondag 19 november komt vervolgens koploper ASVB op bezoek op het sportveld De Fielliettaz Goethart te Vries.