Bijzijnismeemaken is zo'n popie # die te pas en te onpas op de social media wordt gebruikt als er iets gebeurt waar je hoe dan ook bij geweest moet zijn. We hadden nu echt zo'n momentje deze ochtend in Veenoord. Waar zegt U? Ja Veenoord, een dorp diep in Zuid-Oost Drenthe, schurkend tegen de Duitse grens aan. Ook een dorp waar Nieuw-Amsterdam (waarom die naam??) tegen aangeplakt ligt en daarom Tweelingdorp genoemd en precies daarom heet de plaatselijke voetbaltrots ook Twedo.. Tot zover de geschiedenisles, want nu de actualiteit. Twedo D1 is heer en meester in de eerste klasse waar VAKO een wat bescheidener (lees middenmoot) rol inneemt. 

Vertrektijd 7:30 uur zo durfde leider Gerard van der Bij zonder enige gene op de JO13-1 groeps app te zwengelen.. Het bleef angstvallig stil en zijdelings werden al wat car pool activiteiten afgesproken zodat mening ouder deze uitwedstrijd aan zich voorbij kon laten gaan. De echte liefhebbers bleven over en de succes supporters (Ajax publiek, Arena toeschouwers) konden wat langer onder de wol. Maar... Hoe ongelijk kregen ze, onze thuisblijvers, want ja het was echt #bijzijnismeemaken. En dat kwam door een aantal zaken. Niet onbelangrijk en terecht om als eerste te noemen: het spel van onze jonge helden. Die dit seizoen nog wel eens hoge pieken (Ter Apel thuis) met diepe dalen (Ter Apel uit) willen afwisselen maar nu om 9 uur op het grensgebied ons verrasten met fascinerend goed spel. Vanaf minuut één niks terug te zien van het verschil op de ranglijst. VAKO combineerde naar hartelust waar Twedo veelal de lange haal hanteerde. VAKO creeerde echte kansen, waar Twedo het voornamelijk van snelheid moest hebben en dan vaak tegen onze attente Twan opliep die heerste als een blanke Onana in het gehele strafschopgebied. Domme pech en wat gebrek aan zuiverheid zorgden ervoor dat niet VAKO (Nanne en Frank) maar Twedo op voorsprong kwam. Lange Jan werd bij een vrije trap naar voren gedirigeerd en met de bal precies 1cm onder de Veenoordse deklat had de arme Twan hier geen schijn van kans: 1-0 rust. Na de thee echter VAKO onverstoorbaar door met een terechte gelijkmaker van Frank en kansen op een voorsprong. Echter wederom om uitbraak van Twedo en wederom een hoge vlak onder de lat: 2-1 voor de koploper die zich op gaan maken voor een kampioensfeest.  

Tot zover het spel van VAKO want er was nog een reden om in Veenoord te zijn deze zaterdagochtend in mei. Want Michael Jackson leeft nog! Weg van Neverland en die vervelende pers en zo is hij neer gestreken in het Tweelingdorp. Nog meer afgeschminkt als hij al was en zijn fraaie krullen afgeschoren, maar onmiskenbaar herkenbaar door zijn andere handelsmerk: die ene handschoen. De scheidsrechter van dienst bij Twedo - VAKO was Wacko Jacko in levende lijve. In gele hesjes achtig geel en met die ene handschoen was hij aanwezig, dominant en heersend op de oval in Veenoord. Ook bekend van soms wel en soms niet de eerste marathon op natuurijs. Een prachtige entourage dat links en rechts overigens wel wat gedateerd raakt en een likje verf zou wonderen doen. Terug naar onze Jacko die 60 minuten souverein de fluit hanteerde. Op geheel eigen wijze zoals Michael dat zijn hele leven al doet, soms wel en soms niet luisterend naar zijn vlaggende assistenten en soms wel en soms niet op onbegrip stuitend van de kleine voetballers om hem heen.

We hoopten allemaal op een mooi slot, uiteraard een puntje voor VAKO dat verdiend zou zijn maar bovenal op een Moonwalk op de Drentse veengrond. Beiden bleven helaas illussies...