Na een moeizame thuiswedstrijd tegen LEO, 2-2 na een 0-2 achterstand, werd het keurkorps van VAKO JO13 geacht de VAKO kleuren geel, rood, zwart te verdedigen tegen FC Assen. Wist u dat de voorzitter van die andere club met dezelfde clubkleuren, beide knieën nog heeft en een collectie brillen en excentrieke kleding? En dat het een niet onverdienstelijk zanger is?

De aanloop naar de wedstrijd: Petar Zijlstra, VAKO’s eigen Graatje Hendriks, belt kort voor aanvang wedstrijd in via de kerktelefoon, althans de moderne variant daarvan. Hij is in Mumbai en kan de wedstrijd niet bijwonen, maar in gedachten is hij bij ons, en wij bij hem, vanwege de prachtige foto’s waarmee hij ons de ogen uitsteekt. Zijn indianentooi, waarmee hij, naar verluidt, graag lang de lijn zou staan, heeft hij in Mumbai niet op. Het is ook warm daar, denk ik.

Coach Stan Alink liet verstek gaan. Meerdere redenen heb ik hiervoor vernomen; ikzelf denk dat de gruwelijke shoot-out tijdens de pubquiz van de avond ervoor oorzakelijk verbonden is met zijn afwezigheid. (Maar aannames zijn gevaarlijk) Thomas Meijering nam als assistent de honneurs waar. De doodsteek voor Stan en zijn team (waaronder G. van der Bij en B. Baalmans) was de vraag over het on-officiële clublied van SC Cambuur. Dit was natuurlijk ’’ ’T Woanskip’’ van Anneke Douma en niet “Ik bin su eil, ik ken de G niet meer seggu” van het duo Aart Lus en Ed Lip. Wel een mooi en kwalitatief goed nummer trouwens, maar deze uitglijder kostte Stan c.s. de overwinning.

We reden stapvoets, tegen de opkomende zon, binnendoor over Ubbena en Rhee, langs de KFC en McDonalds, Nefkens, Noord-Willemskanaal, de “Hier kom ik weg” fly-under, en dan rechtsaf de Europaweg op. Waarom in stealth mode? Ze weten toch dat we komen? Ik zie Gerard van der Bij al ‘BANZAI’ schreeuwend, met een fictief machinegeweer (TATATATATATATATATA), de parkeerplaats afrennen, naar het clubgebouw. NIET DOEN. Je maakt echt een hele rare indruk.

Om 09.00 begon de wedstrijd. De coach van de tegenpartij was erg vroeg opgestaan, of had geen moeite om ’s ochtends op gang te komen, want oei, wat was hij druk. Benzedrine schat ik in. Ieder balcontact van een FC Assen speler werd door hem van vakkundig commentaar voorzien, waar hij ook telkens een leermoment had ingebouwd. Bas Baalmans naast me bromt dat hij voorziet dat hij het niet de hele 1e helft volhoudt. Petar Zijlstra had dit varkentje vlot gewassen, denk ik, maar die is in Mumbai, dus we laten het maar zo.
Gedurende het eerste kwartier staat VAKO onder druk, en komt er niet aan te pas. FC Assen creëert geen kansen, maar het lijkt erop dat dit slechts een kwestie van tijd is. Dan prutst de keeper van FC Assen waardoor Julius (dacht ik) de bal van hem kan afpakken, hij passt naar Dirk-Daniel, die ziet dat Tim er nog beter voor staat. Met een mooi schot maakt Tim er 1-0 van. Fijn, ook voor zijn vader, want die is in een Renault naar Assen gereden. Dan heb je er wel wat voor over.

Direct na rust incasseert VAKO de 1-1. Dit gebeurt te vaak. Ik zal hier met de jeugdige leiding van dit team eens over sparren, en in de vorm van een metafoor proberen het probleem te schetsen; Je hebt de hele avond in de kroeg je best gedaan om een knappe dame te overtuigen van hoe leuk je bent, uiteindelijk hapt ze en gaat ze mee. Getweeën loop je naar de taxi en je zegt: “Betaal jij de taxi even, want ik heb net je drankje betaald”. Ik denk dat ik het, qua uitleg, in deze richting moet zoeken, ook omdat mij tijdens de pubquiz duidelijk werd dat de jeugd dacht dat Gerard Pique Shakira had versierd met de opmerking: ”Leuk liedje”, bij het horen van haar WK 2010 song Waka Waka, this time for Africa. Natuurlijk niet!! Dat is veel te plat!! Het eerder gememoreerde nummer van de heren Lip en Lus doet overigens mijns inziens niet onder voor dit WK lied, maar ik denk dat het nog wel even duurt voordat Friesland als organiserend land een WK voetbal mag host-en.

VAKO herpakt zich. Een mooie corner van Jurre wordt door Dirk-Daniel tegendraads tegen de touwen gekopt. BAM jonguh. 1-2. VAKO overleeft enkele scrimmages en Nanne kopt daarna de 1-3 binnen. Overwinning in de tas. Julius schiet van grote afstand nog op de lat. Dat was de mooiste geweest, as-ie erin was gegaan. As,……

Als laatste een welgemeend en oprecht compliment aan de scheidsrechter. Hij gaf bij de stand 1-3 een vrije trap aan FC Assen wegens een vermeende terugspeelbal die door keeper Twan (die trouwens zeer goed speelde, mooi dat hij weer terug is na een slepende schouderblessure) in de handen werd gepakt. Een dergelijke vrije trap is indirect, maar FC Assen nam hem rechtstreeks en scoorde. De scheidsrechter keurde de goal goed en wees naar de middenstip, maar ging toch nog even langs bij de coach van VAKO, die zijn aandacht had getrokken. Na een korte discussie gaf hij zijn fout toe, annuleerde de goal, en liet de vrije trap over nemen. Chapot! Goed gefloten.