Zondag 26 mei was het dan zover, de finale van de penaltybokaal 2018/2019. Via de zes voorronden hadden de volgende spelers zich geplaatst voor de finale:

• Melle van der Bij
• Lieke Horneman
• Raven Poel
• Nick Baalmans
• Nanne de Wilde
• Roy Darneviel

Ze namen het op tegen keeper Ove Huizer en die was in vorm deze dag gezien het feit dat hij maar liefst 61,1% van de inzetten wist te pareren. Als je aanneemt dat een keeper 50% kans heeft de goede hoek te kiezen en vervolgens zo’n 50% kans de bal daadwerkelijk te stoppen dan zou 25% gestopte inzetten een normaal percentage zijn. Alles daarboven is de klasse/verdienste van de keeper. Vandaag was dat dus 36,1%.

Als we dan toch in de hoek van de cijfers zitten: deze finale gaat niet de boeken in als de langste penaltyserie ooit. Zoals de meesten van u ongetwijfeld weten was dat in de wedstrijd in Tsjechië tussen SK Batov 1930 en FC Frystak. Hun penaltyserie werd pas beslist na 52 strafschoppen. Daarvoor was het record in handen van KK Palace en Civics die in de bekerfinale 2005 in Namibië 48 strafschoppen nodig hadden om tot een winnaar te komen. Maar dat geheel terzijde.

Terug naar Vries. Nanne toonde zich zelfverzekerd door de eerste penalty voor zijn rekening te nemen en te benutten. De andere finalisten moesten dus meteen in de achtervolging. Het leverde een aantal fraaie doelpunten op maar uiteindelijk liet op Nanne na iedereen één of meerdere steekjes vallen en dus mocht Nanne uit handen van Stef Drenth de wisselbeker in ontvangst nemen. Gefeliciteerd!