Je bent nooit te oud om te leren en dat geldt ook voor onze bijna 90-jarige voetbalclub. VAKO begint een nieuwe rol als elektriciteitsleverancier.

De zonnepanelen die het dak van de nieuwbouw sieren zijn deze week ook echt aangesloten op het stroomnet. Dit betekent dat VAKO behalve voetbalclub sinds deze week ook elektriciteitsleverancier is. Voor de club een belangrijke mijlpaal, want weliswaar was voor de aanleg een flink stuk financiering nodig, de opbrengsten zullen de kosten overstijgen en de club een flinke besparing op de exploitatiekosten opleveren. Daarbij past het helemaal in het streven naar duurzaamheid van de gemeente Tynaarlo en ook onze vereniging.

In totaal 169 zonnepanelen zijn kort voor de zomer door Damstra Installatietechniek op het dak van de VAKO-nieuwbouw gelegd. Veel idealer kan een dak niet liggen, vol op het zuiden en zonder enige belemmering van nabijgelegen bebouwing of bebossing. De komende jaren moeten de panelen dan ook maximaal kunnen renderen. VAKO verwacht hiermee een 50.000 kWh elektriciteit op te wekken.

Zonnepanelen leveren doorgaans meer op dan er zelf verbruikt wordt. Dat geldt zeker bij onze panelen die in de zomermaanden maximaal zullen opbrengen terwijl we als club dan in een zomerslaap verkeren waarbij er niet wordt gevoetbald, niet gedouched en we ook al geen verwarming of verlichting bij de velden nodig hebben. Er is daarom voor gekozen de opbrengst van de panelen niet te salderen, dus niet te verrekenen met het eigen verbruik, maar behoudens wat we zelf verbruiken, direct af te leveren op het netwerk van Enexis. Het netwerk is in Vries sterk genoeg om een dergelijke hoeveelheid energie aan te leveren en dit gebeurt dan ook met toestemming van de netbeheerder.

VAKO heeft voor de komende 15 jaar een prijsafspraak voor de geleverde elektriciteit. De investering moet zich binnen 10 jaar terugverdienen. De zonnepanelen zelf hebben een minimale levensduur van 25 jaar.

Er zijn meer mensen te bedanken maar voorzitter Koos Koops wil er één met naam en toenaam noemen: “Barend Lukkien is in deze de super-vrijwilliger. Hij heeft het eerder ook al voor onze zwembaden gedaan en nu voor VAKO. Hij heeft echt fantastisch werk geleverd, zonder hem was het niet gelukt. Een super job waar heel de vereniging hem dankbaar voor is!”

VAKO is hiermee op de goede weg maar de komende jaren willen we nog duurzamer worden. Te denken valt aan warmtepompen voor verwarming en douches maar ook door het gebouw anders te gebruiken. Afgelopen winter is al besloten door de weeks de helft van de kleedkamers af te sluiten wat een flinke besparing op het verbruikte gas voor verwarming en douchen heeft opgeleverd, maar denk ook aan minder koelkasten gebruiken, betere temperatuurregeling, deurdrangers en overschakelen op LED-verlichting. Behalve dat dit goed is voor ons allemaal is het ook heel positief voor onze club.

Edmond Varwijk