Ook de senioren krijgen komend voetbalseizoen met een aantal nieuwe en gewijzigde regels te maken.

Berichten we eerder al over wijzigingen in de spelregels voor de jeugd, ook de regels voor de senioren zijn gewijzigd. "The Laws of the Game 2019/’20" is de nieuwste versie van de wereldwijde spelregels van voetbal. In 17 kloeke regels behandelt het zaken als het speelveld, de bal, spelers, wedstrijdleiding en hele directe voetbalzaken als de regels rondom een vrije trap, een inworp en een geldig doelpunt. Want hoewel de eerste editie van "De wetten" al in 1863 verscheen, het document wordt jaarlijks geüpdate door de FIFA en geldt daarna voor elke wedstrijd onder de vlag van de KNVB en dus ook voor onze vereniging.  

De belangrijkste wijzigingen voor het komende seizoen zijn:

  • De invoering van gele of rode kaarten voor onbehoorlijk gedrag door teamofficials
  • Een speler die het veld verlaat bij de dichtstbijzijnde doel- of zijlijn als hij gewisseld wordt
  • Bij een doelschop en een vrije schop voor de verdedigende partij in het eigen strafschopgebied, geldt dat de bal in het spel is zodra deze is getrapt en beweegt (de bal mag gespeeld worden voordat deze het strafschopgebied heeft verlaten)

Overige wijzigingen zijn onder andere een duidelijker beschrijving van ‘hands’, aanvallers moeten ten minste 1 meter afstand houden van een ‘muurtje’, de doelverdediger hoeft slechts één voet op de doellijn te hebben bij een strafschop en een nieuwe procedure voor de scheidsrechterbal (inclusief dat er een scheidsrechtersbal wordt toegekend als de bal een wedstrijdofficial raakt en vervolgens in het doel gaat, balbezit voor een partij verloren gaat of een veelbelovende aanval begonnen wordt).

Voor een volledig overzicht van alle wijzigingen, klik hier. En wil je de hele regel mee naar het strand, kijk dan op de KNVB site voor de vertaalde versie. Vergeet dan zeker niet de ongeschreven regel 18, gebruik bij elke regel het gezonde verstand en in dit geval dus, zonnebrandcreme mee en goed smeren tijdens het lezen!

Edmond Varwijk