Inmiddels spelen de JO9-pupillen alweer twee seizoenen hun wedstrijden in de 6 tegen 6 wedstrijdvorm en sinds afgelopen seizoen doet de JO11 het met 8 tegen 8. Deze wedstrijdvormen zijn ingesteld om de spelers meer plezier en ontwikkeling te brengen. Door op kleinere velden en in kleinere teams te spelen komen kinderen vaker aan de bal en gaan ze meer dribbelen, schieten, samenspelen en scoren. Het spelen op een kleiner veld sluit bovendien beter aan op de belevingswereld van deze kinderen. Daarbij is ook de rol van de scheidsrechter veranderd, bij de JO9 verlopen de teams zelfs met een spelbegeleider in plaats van een scheidsrechter. Dit alles draagt bij aan het uiteindelijke doel: het vergroten van het spelplezier en de ontwikkeling van deze pupillen, iets wat VAKO van harte ondersteunt en onverminderd ook nastreeft.

Elk seizoen evalueert de KNVB de nieuwe spelwijze en past deze waar nodig aan. Ook dit jaar is dat gebeurt en vanaf september gelden er twee kleinere aanpassingen in de spelregels:

  • Bij een achterbal mag de keeper of een veldspeler de bal voortaan ook indribbelen;
  • Bij een hoekschop mag de speler die de hoekschop neemt, ook direct op doel schieten en scoren.

Omdat er bij ouders en elftal- en wedstrijdleiders nog best veel vragen leven over de nieuwe spelvormen, biedt de KNVB de clubs nu een reeks handige communicatiemiddelen aan over de nieuwe spelwijzen en spelregels. Hieronder een overzicht daarvan. Klik erop en het bijbehorende document wordt geopend. Het is handzaam vormgegeven en maakt snel duidelijk wat er is veranderd in het pupillenvoetbal en hoe we het als ouders, trainers, coaches en club samen nog beter kunnen doen. 

 pupillenvoetbal wedstrijdvorm6x6 mini     pupillenvoetbal rolouderverzorger mini     pupillenvoetbal rolspelbegeleider mini
         
 pupillenvoetbal wedstrijdvorm8x8 mini    pupillenvoetbal roltrainercoach mini    pupillenvoetbal spelregels 6x68x8 mini

 

Voor meer informatie over de wijzigingen in het pupillenvoetbal van de afgelopen twee seizoenen en de evaluatie, kijk op de KNVB-website

Edmond Varwijk