Er was wel even een weekje nodig om bij te komen, maar de organisatoren van het EF-Kamp kijken ook dit jaar weer tevreden terug.

Het zit zo diep in de vezels van onze vereniging dat zelfs nu we officieel over JO9 en JO11 spreken, de seizoenafsluiting voor de jongste jeugd onveranderd “het EF-kamp” heet. Voordeel, iedereen weet wat er moet gebeuren. Op zaterdagmorgen tenten opzetten, een aggregaat plaatsen en de voetbalspellen klaarmaken voor als op zaterdagmiddag de jeugd met ouders opgewonden het CD-veld opkomen. Starten met ouder-kindvoetbal, daarna spelletjes en voetbal tot laat wanneer het kampvuur de elftalleiders die de nacht opblijven, opwarmt. Op zondag gaan doorgaans al vroeg de eerste tenten weer open, wordt al even snel weer gevoetbald en sluit het uiteindelijk af met de bekende penaltywedstrijd.

Zoals elk jaar ligt de organisatie van het kamp officieel in handen van de coördinator van de JO9-11 in de jeugdcommissie, maar gebeurt het meeste werk door de elftalleiders en enthousiaste ouders. Belangrijke aanjagers dit jaar waren behalve Erik-Jan de Vries vooral Jeroen Draijer, Karel Lukkien, Lucas Pater en Ulfert Huizinga. Al enkele jaren hadden zij het kamp gewoon als leiders en vaders meegemaakt, nu ze zelf de kar trokken konden ze enkele aanpassingen doen.

EF2019 Toespraak

“Er lag weliswaar een prima draaiboek, maar we wilden graag een aantal dingen anders doen dit jaar.” Zo wilde men iets aansprekender prijzen voor de spelletjes. De contacten met de sponsors die hiervoor benaderd waren werden bovendien door de organisatie omgezet in een heus sponsorspel waarvan de winnaar op de Aftrapdag op 21 september bekend wordt gemaakt. Nieuw was ook de goodie-bag die alle deelnemers mee naar huis kregen met daarin promotiematerialen van onder meer Voetbal International en FC Groningen maar ook een ballenpomp, een stuiterbal, wat lekkers én verdeeld over de tasjes een aantal tegoedbonnen voor een paar VAKO-voetbalsokken, VAKO handdoeken, een entreekaart voor een wedstrijd van FC Groningen, entreekaartjes voor het zwembad, een boek 'voetballen als een prof', een tegoedbon voor een frietjes en snack met drinken bij de Frietbakkerie in Assen of een kinderbox van Plaza de Halte in Vries.

EF2019 Frietjes

Een andere belangrijke vernieuwing was de voetbalinstuif op zaterdagmiddag. Was andere jaren het spelcircuit waarmee de voetballers op zaterdagmiddag worden vermaakt, alleen toegankelijk voor de deelnemers aan het EF-kamp, dit jaar werden nadrukkelijk alle kinderen uit Vries en omstreken uitgenodigd deel te nemen. Dit leverde naast de 55 kinderen die als VAKO-lid deelnamen, nog 11 deelnemers op die spelenderwijs met voetbal kennis maakten. Het maakte de middag nog geslaagder, al had van Huizinga het aantal instuifers nog best hoger mogen liggen. “Gezien de vele communicatie vooraf met posters op verschillende locaties in het dorp, flyers op de scholen en aankondigingen in de Oostermoer  en op Vries.nu, had ik natuurlijk op meer gehoopt, maar je moet ook realistisch zijn, er waren ook nog andere activiteiten in het dorp en dan is elf toch weer wel mooi, een heel elftal!”

Het programma kende ook buiten de instuifmiddag tal van sportieve spelonderdelen zoals de befaamde KlusWijs Tynaarlo Vossenjacht op de zaterdagavond en op zondag opnieuw een voetbalcircuit en met hulp van de keepers van VAKO 1 en 2 de Pearle Opticien Zuidlaren Penalty-shootout. Voor zowel de JO9 als JO11 winnaar was er dit jaar een heuse bokaal. Tussendoor was er nog een formeel sponsormoment met COOP als dank voor de sponsoring van de wekelijkse 'fruit in de rust'.

EF2019 Sponsors

De jeugdcommissie, waar Huizinga was uitgenodigd om het kamp te evalueren, was vooral ook blij met de ledenraadpleging die op de zaterdag was gedaan met alle deelnemers aan het kamp. Wat vinden zij nou dat er bij VAKO goed gaat of juist beter. Zaken als de “verdwenen pannakooi, een scorebord bij elk veld, een betere fietsenstalling, en ondanks dat de KNVB dit anders ziet, wedstrijduitslagen en competitiestanden bij de JO9. “We gaan ermee aan de slag en de pannakooi komt zelfs op korte termijn terug” aldus Stef Drenth namens de jeugdcommissie.

Toch ziet Huizinga nog wel verbeterpunten. Zo bleek het vooral lastig om de extra vrijwilligers te vinden die op zaterdag meehielpen bij het circuit. “Dat maakt het moeilijker, waar je eigenlijk met de activiteiten voor de jeugd bezig wilt zijn, zit je eindeloos achter mensen aan te jagen of ze niet even willen helpen”. Uiteindelijk lukte het wel en spreekt hij lovend over de hulp die werd ontvangen van soms zeer jeugdige VAKO-leden. Andere verbeterpunten zijn structureel meer budget en een (wissel)beker als penaltybokaal. Overall heerst echter de tevredenheid. Huizinga benadrukt de samenwerking, het enthousiasme en de bereidheid tot die hij overal geproefd heeft. Daar mag VAKO best trots op zijn. Tevredenheid is er ook over zaken zoals het betrekken van elektriciteit van het zwembad waardoor ’s nachts het lawaaiige aggregaat uit kon, de aanwezigheid van EHBO-ers een fotograaf en sponsoren uit de eigen ouderclub, de omvangrijke vossenjachtorganisatie, de beschikbare instuifbegeleiding en het grote aantal goaltjes en ballen dat uiteindelijk op het C- en D-veld stond waardoor kinderen altijd wel ergens konden voetballen in grotere of kleinere groepjes en ze zich ook automatisch verspreiden. “We zijn over de twee dagen maar één bal kwijtgeraakt en hebben er twee teruggevonden!”

EF2019 Goodiebag

De vraag of hij volgend jaar weer het kamp organiseert, daar is hij nu nog niet aan toe. Bovendien denkt hij dat het heel goed is weer andere leiders en ouders het te laten doen, zodat zij weer andere punten kunnen aanpakken en verbeteren. “Het plezier en de waardering van de jongste jeugd tijdens en na het kamp is enorm evenals de gezelligheid onderling met de leiders en vrijwilligers. Het was een zwaar weekeinde, maar ik kijk er met veel plezier op terug!” Nu eerst vakantie en daarna de prijsuitreiking op de aftrapdag voorbereiden.

De organisatoren bedanken alle vrijwilligers en de volgende bedrijven en organisaties voor hun bijdrage aan dit jaar EF-Kamp:

Messor Media, Pearle Opticien Zuidlaren, Numan assurantieadviseurs, BEVO Isolaties, MedMen B.V., Withagen houtbouw, Riedstra Installatiechniek, Klaas Meijer Bodems, VDA Gietvloeren, Jenn Travels Groepsrondreizen, Kluswijs & KW Wonen Tynaarlo, Café-Biljart en Zalencentrum Onder de Linden Vries, Hotel-restaurant Wapen van Vries, Doornbos bouwbedrijf Tynaarlo, Zwembad De Leemdobben Vries, De Frietbakkerie Assen, Plaza De Halte Vries, Van Leeuwen Sport Assen, COOP Koetsier Vries, Kluswijs & KW Wonen Tynaarlo, Gemeente Tynaarlo, VAKO Gym, Box 14 Assen, Café-restaurant  hotel Trefpunt Yde, Van der Vinne Houtbouw Tynaarlo, Tennisschool Carolien, Vereniging van Volksvermaken Vries, Trias Vries

EF2019 Kampvuur

Klik hier voor de foto´s of bekijk de video.

Edmond Varwijk