Op 15 juni spelen de beste amateurs van Noord-Nederland op De Oude Meerdijk in Emmen tegen de beste amateurs van Noord-Duitsland. Twee dagen daarvoor op donderdag 13 juni traint het Noord-Nederlands team onder leiding van bondscoach Ron Jans bij VAKO, aanvang training 19:00 uur. 

Iedereen is donderdag 13 juni welkom om de training en de afsluitende onderlinge wedstrijd bij te wonen. Het belooft een leuk spektakel te worden waarbij ook veel pers van beide zijden van de grens aanwezig zal zijn. Voorafgaand aan de training worden spelers en begeleiders door technische staf waaronder Ron Jans, ontvangen in de bestuurskamer. Zij hebben tevens de beschikking over twee kleedkamers en een behandelkamer. Training en afsluitende wedstrijd vinden plaats op het hoofdveld. Voor bezoekers en pers is de kantine geopend.

Het Noord-Nederlandse team bestaat uit de beste amateurvoetballers van de provincies Drenthe, Groningen en Friesland  en zij spelen tegen de beste Noord-Duitse amateurvoetballers uit onder meer Aurich, Ostfriesland, Ammerland, Oldenburg, Cloppenburg, Leer en Emsland.  De afgelopen weken heeft Jans met zorg de Noord-Nederlandse selectie samengesteld. De wedstrijd op 15 juni in Emmen is de eerste editie na bijna 60 jaar van een eens roemruchte semi-interland. De wedstrijd, liefdevol “het Duel!” geheten, verdween van de voetbalkalender toen in de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw het profvoetbal zijn intrede deed en de betreffende clubs steeds minder makkelijk spelers afstonden voor niet-verplichte wedstrijden. Nu vele jaren later blazen een aantal enthousiaste voetballiefhebbers deze traditie nieuw leven in en hebben Ron Jans aangesteld als onbezoldigd bondscoach van het Noord-Nederlands Elftal.

StadionOosterpark

 

De eerste editie was al in 1913, de laatste officiële versie in 1960. Toen bevolkten 11.000 belangstellende het oude FC Groningen-stadion aan de Zaagmuldersweg in de stad. Bekende spelers die eerder schitterden in deze wedstrijden waren de Duitse international Uwe Seeler en aan Noord-Nederlandse zijde, hoe kan het ook anders, Abe Lenstra.

Vries, Edmond Varwijk