Zonder tassen en zonder voetbalschoenen togen de spelers van VAKO JO17-1 vanmorgen als koploper naar Sportpark Hoogte Der Heide in Gasselte. Niet om zelf te spelen, maar om getuige te zijn bij de laatste wedstrijd in de klasse tussen SJO ZVC’14 JO17-2 en Asser Boys JO17-1. Alleen wanneer de laatste met meer dan zestien doelpunten verschil zou winnen, zou het VAKO-team nog naast de titel grijpen. Geen voor de hand liggend scenario, maar er gebeuren soms rare dingen in het voetbal. Om getuige te zijn van de wedstrijd van de naaste concurrent en vooral natuurlijk om daarna samen hét moment van het kampioenschap te vieren ging een nagenoeg volledig JO17-1 daarom vroeg op pad. Met leiders Johnny van der Werf, Mathieu Geerts en Thijs Faber, de helft van het trainersduo dat dit team al vele jaren traint en coacht, maakte men de reis en… werd kampioen. De spelers waren door het dolle en legden direct na het laatste fluitsignaal een groot rood-geel rookgordijn over het sportpark in Gasselte.

20190601 JO17 1 Kampioensselectie resize

Afwezig bij dit alles was helaas de andere helft van het trainersduo, Tijn Varwijk. Die keerde juist vanmorgen terug uit het Martiniziekenhuis waar gisteren eindelijk een reconstructie-operatie van de voorste kruisband is uitgevoerd. Die had hij al in december tijdens een wedstrijd met VAKO Zondag 1 afgescheurd en kon nu eindelijk hersteld. Wel was hij onder de wedstrijd telefonisch op de hoogte gehouden van het scoreverloop in Gasselte en dat werd geen dikke overwinning voor Asser Boys maar slechts een 5:5 gelijkspel, waardoor JO17-1 niet eens alleen op doelsaldo maar ook gewoon op punten het kampioenschap heeft behaald.

20190601 TijnZiekenhuisInBed resize

Even daarvoor was in het verre Onstwedde de wedstrijd Onstwedder Boys JO19-1 tegen VAKO JO19-1 afgelopen en geëindigd in een 0:4 overwinning voor ons team. En daarmee eindigt VAKO JO19-1 trots bovenaan in de voorjaarscompetitie van de 2e klasse 12. Vier punten meer dan nummer twee BSVV JO19-1 dat nog een wedstrijd moet spelen maar ons team dus al niet meer kan inhalen. Ook hier werd in aanwezigheid van een groot aantal ouders het kampioenschap gevierd. Een mooi resultaat na een soms lastig seizoen zonder vaste trainer-coach, waardoor van de jongens soms een flinke dosis zelfredzaamheid is gevraagd. Maar de beloning is ernaar en grote dank van spelers en club gaat speciaal uit naar Rolf Arends die nagenoeg het hele seizoen de donderdagse training heeft verzorgd en Johnny Schuur die soms met en soms zonder Rolf, een groot deel van in elk geval de thuiswedstrijden de coaching voor zijn rekening nam.

20190601 JO19 1 Kampioensselectie resize

Het kampioenschap is voor een aantal spelers van het team het afscheid van de VAKO-jeugd. Enkelen stromen door naar de Zondag-selectie, anderen stoppen of gaan elders voetballen. Het team neemt op 16 juni nog deel aan het toernooi van HFC’15 in Hoogkerk maar deze titel kan het in elk geval niet meer worden afgenomen.

VAKO feliciteert beide teams, spelers, elftalleiding, trainers en coaches van harte met dit mooie resultaat!

Vries, Edmond Varwijk