Elk jaar, tegen het einde van het seizoen speelt het binnen elke voetbalvereniging en bij VAKO is dat niet anders, de indeling van de nieuwe jeugdteams. Vanwege de vele vragen een korte statusupdate.

Is de indeling al klaar?

Nee. In januari is voor het eerst in de Jeugdcommissie gesproken over de nieuwe teamindeling, toen nog alleen in de vorm van verwachtte aantallen per leeftijdsgroep en geruchten over spelers die mogelijk zouden gaan en komen. Naarmate het einde van het seizoen naderbij komt wordt het beeld completer maar ook nu nog worden we verrast door spelers die ineens toch aangeven naar elders te gaan of die (beter) zich melden om bij ons te voetballen. Kortom, we zijn nog aan het puzzelen.

Wie puzzelen er?

Dat doen de coördinatoren van de verschillende leeftijdscategorieën, samen met de Technisch Jeugdcoördinator en de trainers. Wanneer zij input nodig hebben of een concept wordt die besproken met trainers en in voorkomende gevallen ook leiders en spelers. Voordat een nieuwe indeling bekend gemaakt wordt, worden de elftalleiders altijd geïnformeerd.

Wat maakt het zo lastig?

Een nieuwe teamindeling is een complexe puzzel zeker nu we toch al enkele jaren zeker bij de oudere jeugd, minder leden hebben. Minder leden betekent minder teams, soms zelfs maar één in een leeftijdscategorie of zelfs dat niet. Minder teams betekent automatisch ook dat het niveauverschil binnen teams groter wordt.

Wat bepaalt de teamindeling?

We proberen met zoveel mogelijk factoren rekening te houden bij de indeling. Allereerst, zeker waar het eerst elftallen betreft, toch de kwaliteit van de spelers. VAKO heeft als doelstelling dat de eerste teams in elke leeftijdscategorie, eerste klasse spelen. Daar zijn goede spelers voor nodig. En ook als een eerste klasse te hoog gegrepen is, dan blijft het een uitdaging ook voor de beste spelers zelf om met elkaar een team te vormen en maximaal te presteren. Maar we kijken ook naar sociale aspecten, beschikbare aantallen en input van trainers en leiders.

Andere verenigingen spelen zelfs al in de nieuwe teams!

Correct. Dat is een keuze. Zij beginnen eerder in het seizoen of zijn harder in hun keuzes, delen spelers gewoon in of laten deze zelfs al op jonge leeftijd een soort van selectiewedstrijden spelen om zich te kwalificeren voor een bepaald team. Bij VAKO denken we nog steeds dat het niet beter is de indeling eerder te doen en nog voor de zomerstop al met de nieuwe teams toernooien of oefenwedstrijden te spelen. Voor dit laatste hebben we twee redenen, sommige teams moeten nog een of meerdere competitiewedstrijden spelen en maken soms zelfs nog kans op een kampioenschap. Dan het team al uit elkaar halen en in nieuwe samenstelling laten trainen en spelen, hindert naar ons idee het doel een seizoen samen af te ronden. Daarbij geeft het meer rust. Het einde van het schooljaar is voor veel kinderen een drukke periode met soms ook op school al veel druk rond de overgang wij willen hen dan juist lekker met het vertrouwde team laten samenspelen en niet ook nog op de club te belasten met competitieve zaken als nieuwe teamindelingen.

Gaan we dit jaar samen met Tynaarlo?

We zijn sinds een dik jaar nu in gesprek met SVT over samenwerking bij de jeugd. Beide clubs geloven heilig in de noodzaak te komen tot een samenwerkende jeugdopleiding (SJO) maar verschillen wel over het tempo waarin dat moet gebeuren. Voor komende seizoen betekent dit dat alle jeugdteams als Samenwerkende Teams worden ingeschreven, wat het makkelijker maakt spelers van elkaar te lenen. Echt samenvoegen om dan uit een grotere groep spelers, spelers beter naar niveau te kunnen indelen gebeurt komend seizoen nog niet.

Als mijn kind nu nog lid wordt, kan het dan nog ingedeeld worden?

Zeker, iedereen is van harte welkom. Spelers toevoegen kan het hele seizoen maar dit is wel het ideale moment voor ons als organisatie om in te stappen. Dus graag!

Mijn kind wil nog niet over maar moet wel begrijp ik. Wat nu?

Ga het gesprek aan. Informeer de trainer of coördinator voor de eigen leeftijdscategorie. Zij kunnen de wens dan meenemen in de plannen en kijken of deze ingewilligd kan worden. De KNVB kent een ruime regeling voor dispensatie voor spelers die liever nog een jaar in de huidige leeftijdscategorie blijven terwijl ze eigenlijk moeten doorstromen. Dat wil niet zeggen dat het altijd kan, bespreken kunnen we het altijd.

Wanneer kunnen we de nieuwe indeling verwachten?

Traditioneel proberen we voor het RABO-Jeugdtoernooi en hooguit E&F-Kamp de nieuwe indeling bekend te maken of kort erna. Deze evenementen zijn op respectievelijk 15 en het weekeinde van 22 en 23 juni. Maar we hopen het eerder rond te hebben en eerder te kunnen delen.

Vragen of opmerkingen? Mail de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of neem contact op met een van de leden van de Jeugdcommissie