Online heeft het bestuur afgelopen maandag toelichting gegeven over het prestatievoetbal in Vries. De redenen voor een overstap naar zaterdag zijn de alom bekende: de landelijke tendens naar zaterdagvoetbal bij de senioren die je nu ook bij VAKO ziet ontstaan, met name ook bij de selectie en de oudere jeugd. Het volume op zaterdag zal daarmee groeien en dit geeft de mogelijkheid tot het  formeren van een prestatief tweede elftal achter het eerste. Zoals de huidige stand van zaken is zou het eerste team in de vijfde klasse zaterdag gaan spelen en zaterdag 2 naar de reserve derde klasse (A-categorie). Tevens is het streven om een O23-team op te starten.

Op zaterdag is er dan meer keuze. De drukte op de zaterdag en zondag zie je nu op het sportpark afnemen. Het samenvoegen betekent één drukke dag vol met reuring en dat is aantrekkelijker dan twee halve. Ook is de verwachting dat er meer vrijwilligers zijn te vinden voor werkzaamheden op de zaterdag in plaats van op de zondag.
Er is inmiddels een aantal mensen geraadpleegd. De eerste reacties zijn positief, maar wel met het verlies van de zondagmiddag als minpunt. Zondag 3 overweegt ook nu naar de zaterdag 'mee te willen'. Het nadeel is dat voor spelers die dat niet willen of kunnen er helemaal geen voetbal op de zondag meer wordt aangeboden. 

Ook is gekeken naar het onderdeel Financiën. De inkomsten op de zondag nu, als VAKO 1 thuis speelt vormen een groot deel van de omzet. Het is de vraag of dat op de zaterdag ook het geval zal zijn. Aan de andere kant wordt de zaterdag een volle, drukke en gezellige dag, met een grote kans op een hoge kantineomzet. Een daling van de kantine omzet is dan ook over het geheel bekeken wel de verwachting, maar bij sponsoren en contributie zal dit niet het geval zijn.Het sportpark zal op de zaterdag dus druk worden. Met de jongste en oudere jeugd, maar ook met meer senioren en de VAKO-SVT dames. De belasting van de velden zal toenemen. De bezetting lijkt te passen maar wel zal het onderhoud van de velden nog  belangrijker worden. Ook is het goed om na te denken over bijvoorbeeld de beschikbaarheid van scheidsrechters straks met zoveel wedstrijden op de zaterdag.

Na de toelichting van het bestuur volgen nog enkele inhoudelijke vragen over veldbezetting en onderhoud, vrijwilligers en financiën die door het bestuur beantwoord worden. Tegen 21 uur dankt voorzitter Stef Drenth alle aanwezigen en sluit de vergadering. Het bestuur roept verder een ieder op om zich - voor zover nog niet gedaan - met vragen en opmerkingen te wenden tot de secretaris. Het bestuur agendeert de keuze op de volgende bestuursvergadering in april.

De presentatie vindt u hier.

Het bestuur