Voorzitter Koos Koops heeft woensdag 5 juni 2013 als eerste het contract voor de nieuwe gedragscode van VAKO-voetbal ondertekend. Dat betekent dat hij zich conformeert aan de regels omschreven in de nota Respect.

Elk lid (en voor jeugdleden ook hun ouders), elke trainer en elke vrijwilligers dient voor aanvang van het nieuwe seizoen zo'n contract te ondertekenen. Anders is een speler niet gerechtigd te voetballen en een trainer niet gerechtigd training te geven en te coachen. Het bestuur heeft dat bij het vaststellen van de nota Respect vastgelegd. De leiders hebben de formulieren gekregen om ze uit te delen aan de spelers van hun team.

De commissie Respect, bestaande uit scheidsrechter Dick de Koning en de jeugdleiders Saskia Aalbrecht, Hans Koopman en Nico Liekstra, heeft de nota opgesteld. Zij is in het leven geroepen na de bijeenkomst in de kantine over respect tijdens het voetbal, die is gehouden na de gewelddadige dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen.

De nota Respect is gepresenteerd aan bestuur, jeugdbestuur, jeugdleiders en seniorenleiders. De nota gaat over hoe leden, bestuur, vrijwilligers en supporters zich dienen te gedragen bij VAKO. Respect, eerlijkheid, betrokkenheid en sportiviteit zijn de kernwoorden.

Bovendien wordt een onafhankelijke vertrouwenscommissie ingesteld, waarbij leden of ouders terecht kunnen voor problemen of als zij constateren dat er niet respectvol met elkaar wordt omgegaan. De meldingen blijven anoniem en kunnen gedaan worden via een speciaal formulier (downloadhier) dat gemaild kan worden aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De vertrouwenscommissie bestaat uit maximaal vijf personen en telt minimaal een vrouw. De commissie moet nog samengesteld worden. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Bestuursleden en leden van de jeugdcommissie hebben geen zitting in de vertrouwenscommissie. Voor meer info: zie nota Respect.

Bij de kleedkamers hangt het blauwe Respectbord. Bij de hoofdingang, de kleedkamers en de kantine komen borden te hangen met de vier hoofdregels van de gedragscode:

1. Toon altijd respect voor elkaar.

2. Voetbalplezier staat voorop.

3. Sportiviteit staat hoog in ons vaandel.

4. Houdt onze accommodatie netjes.

Op het overtreden van de gedragscode staan mogelijk sancties. Welke dat zijn, hangt van de overtredingen af. Het (jeugd)bestuur bepaalt uiteindelijke welke straffen worden uitgesproken.

Uit kunt de nota hier integraal lezen of downloaden (pdf).